Spring naar de content

Door de mand

De Edmund Burke Stichting die een paar jaar geleden ten doop werd gehouden, was een aanwinst. De nieuwe denktank stelde zich namelijk ten doel het belang van het conservatieve gedachtegoed onder de aandacht van politiek en publiek te gaan brengen. Een in Nederland zwaar verwaarloosd thema werd eindelijk eens op de agenda gezet. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door J.A.A. van Doorn

Helaas is de Burke Stichting alweer bijna ter ziele. Vier van de vijf bestuursleden vertrokken, directeur Bart Jan Spruyt nam ontslag, de enkele medewerkers splitsten zich af en richtten een eigen denktank op, en wat het ergste is: de geldschieters laten het afweten. In De Groene Amsterdammer van vorige week gaat Pieter van Os met name op deze financiële perikelen in, met als hoofdonderwerp de rol van de voornaamste sponsor, de Amerikaanse farmagigant Pfizer, in totaal goed voor 470.000 dollar aan bijdragen. 

De goedgeefsheid van Pfizer blijkt simpel te verklaren. De Burke Stichting bleek bereid in haar publicaties uitgebreid aandacht te geven aan het geneesmiddelenbeleid in Nederland, en wel overeenkomstig de belangen van Pfizer. 

Toen ook NRC Handelsblad aandacht schonk aan de zaak werd het de huidige voorzitter van de Burke Stichting, de Leidse hoogleraar Andreas Kinneging, te veel. Op de kop in de krant ‘Burke Stichting krijgt geld van bedrijfsleven’, was Kinnegings honende antwoord: “Nou en?” 

Hij vindt bedrijfssponsoring zelfs beter dan overheidssubsidie. Ten eerste gaat het om vrijwillige bijdragen en niet om belastingcenten; in de tweede plaats maken meerdere geldgevers minder afhankelijk dan één, zoals in het geval van de overheid. Bovendien kun je van een geldgever die niet bevalt afscheid nemen, van de overheid niet, want dat is zelfmoord. 

De kernfout in Kinnegings redenering is het verzwijgen van het fundamentele onderscheid tussen het aannemen van geld van de overheid en van het bedrijfsleven. De overheid bevordert het algemeen belang en blijft doorgaans op afstand, het bedrijfsleven bevordert eigen belangen en zoekt invloed. Hij noemt de Teldersstichting, waar hij vroeger werkte. Heeft die ooit inhoudelijke sturing van overheidszijde ondervonden? 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Het wonderlijkste is wel dat Kinneging, die sinds jaar en dag in geschrifte pleit voor gewetensvorming, rechtvaardigheid en andere ouderwetse deugden, zich ineens ontpopt als iemand die onder het mom van politiek denkwerk zaken wil doen met ondernemers.