Spring naar de content

Geleerde broer

Binnenkort verschijnt het verzameld werk van dr. Karel van het Reve (1921-1999). Ik ben benieuwd of er veel mensen op af zullen komen. Van het Reve heeft het lang met weinig lezers moeten stellen – en toen hij eenmaal was doorgebroken, waren zijn lezers nog steeds niet talrijk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Henk Steenhuis

Aanvankelijk vond je slechts enkele boekjes van hem in de winkel, en zelden in herdruk. Eigenlijk was hij vooral ‘de broer van’. Nieuw proza van zijn hand was te vinden in Hollands Maandblad, dat ik dertig jaar geleden in een met de hand geadresseerde envelop ontving.

Toen zijn essays uit NRC Handelsblad, gesigneerd door ene Henk Broekhuis, eenmaal in boekvorm waren verschenen, ontstond een gedeeld enthousiasme voor zijn proza. Ja beste lezer, dat was in de tijd dat je op vrijdag het ‘Cultureel Supplement’ opensloeg en daarin bijzondere artikelen aantrof van Rudy Kousbroek, W.F. Hermans en Karel van het Reve. Van het Reve werd het middelpunt van enkele geruchtmakende polemieken, ontving in 1981 de P.C. Hooftprijs, en toen was hij een schrijver geworden wiens kunsten nog slechts in superlatieven werden geduid.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap