Spring naar de content

In de prijzen

Wie waren de mensen die in het voorbije jaar op een bijzondere manier van zich deden spreken? Nog één keer richt HP/De Tijd het vizier op de winnaars van 2008.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Henk Steenhuis

De Ko van Dijkprijs voor de best schmierende politicus gaat naar Wijnand Duyvendak. De jury tekent aan dat ook Wouter Bos hoge ogen gooide, maar de wijze waarop Duyvendak door het stof ging na zijn coming-out als terrorist gaf de doorslag.

De J.M. Keynesprijs, in het leven geroepen voor de instelling die belastinggeld rondstrooit in tijden van tegenspoed, gaat naar de publieke omroep. De presidentsverkiezingen in de VS werden door Hilversum aangegrepen om zo veel mogelijk programmamakers, technici, scriptgirls, afdelingschefs en hun familieleden over te vliegen naar de States – en aldus een flink gat te slaan in de begroting.

Doekle Terpstra krijgt de J.J. Buskes-oorkonde voor de beste predikant van het jaar. Dat Doekle (‘Bouwen en benoemen’) nooit op de preekstoel staat, vond de jury geen punt. Citaat uit het juryrapport: “De laureaat staat wél wekelijks op de televisie te preken. En hoe.” De Pieter Broertjes-penning voor de persoon of instantie die ‘met toewijding en talent’ het koningshuis in het zonnetje zet, gaat naar de gehele redactie van het EO-programma Blauw bloed. Uitreiking wordt verzorgd door minister P.H. Donner.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

De Grand Prix Elske ter Veld voor de slechtst geklede politicus wordt in 2008 niet uitgereikt. De stemmen staakten tussen de twee laatst overgebleven kandidaten, Ella Vogelaar en Sharon Dijksma.

Een opgezette Soldaat van Oranje komt Ernst Hirsch Ballin toe voor het feit dat hij 63 jaar na de bevrijding een tekenaar liet arresteren. De Televizeur Ring gaat ex aequo naar Llink en Max voor hun aanhoudende gebedel om nieuwe leden.

Ajax-voetballer Evander Sno ontvangt uit handen van Benno Leeser De Brancheprijs voor Goud, Zilver en Diamant. Sno wordt gezien als de ideale ambassadeur voor het dragen van sieraden bereid van edelmetalen. Prijs: een gouden neusring met zes bijbehorende oorhangers.

De Machiavelliprijs gaat dit jaar naar Maxime Verhagen. De jury verwijst naar de manier waarop de minister van Buitenlandse Zaken zijn collega Bert Koenders wist op te schepen met een slepende discussie over de zin van ontwikkelingshulp.

Geert Mak valt ook dit jaar weer in de prijzen. De boekhandel bekroont hem met een handgedrukte Bosatlas voor de wijze waarop hij zijn In Europa eindeloos wist uit te venten (artikelen, boek, film, dvd, kalender, et cetera).

Morris Tabaksblat krijgt de Dubbele Tongprijs met bijbehorend plastiek. Het juryrapport roemt de man die inkomensmatiging voor topondernemers bepleit, maar er eerder als president-commissaris en ondernemer volstrekt andere denkbeelden op na hield.

De Grote Vredesprijs gaat, ook al is dat nog geheim, naar prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Het feit dat ze in Mozambique een heus vakantiepark aanleggen en zo een brug slaan tussen het rijke Westen en het arme Afrika, geldt voor de jury onder leiding van Gerlach Cerfontaine als een uniek initiatief.

Tot slot: De Innovatieprijs van de Jonge Socialisten is toegevallen aan staatssecretaris De Jager van Financiën. En wel om de inventiviteit waarmee hij steeds weer nieuwe belastingen invoerde.

Dank aan de juryleden. Hulde aan de prijswinnaars.