Spring naar de content

De vrouw van

De sceptici kunnen gerust zijn: de vrouw van Ahmed Aboutaleb is geen schichtige Marokkaanse met een hoofddoek – of erger.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Dat blijkt uit een foto die Elsevier afgelopen week afdrukte. Tegen de uitdrukkelijke wens van de nieuwe Rotterdamse burgemeester in.

De bedreigde Aboutaleb wilde zijn gezin eigenlijk buiten de schijnwerpers houden. Bij zijn inauguratie, op 5 januari, werd de media daarom gevraagd geen aandacht te vestigen op zijn vrouw en kroost. Inderdaad toonde het NOS Journaal braaf alleen beelden van Aboutalebs zus Latifa. Elsevier was echter ongehoorzaam. Het weekblad plaatste een foto (hieronder staat een uitsnede) waarop negentien mensen luisteren naar de nieuwe burgemeester. Onder hen diens gezin, aldus het bijschrift. Maar wie van hen de fi rst lady is, werd niet vermeld. “Het is die vrouw met dat crèmekleurige jasje,” maakt journalist Antti Liukku van het AD/Rotterdamse Courant aan alle onduidelijkheid een eind. “Ze ziet er dus modern en westers uit.”

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Nu Elsevier voor is gegaan, heeft ook Liukku’s eigen krant een foto van Khaddouj Aboutaleb (ze werkte tot voor kort in een psychiatrisch ziekenhuis) geplaatst. Haar man beseft dat er geen houden meer aan is en roept inmiddels dat zijn eega ‘representatieve taken’ op zich zal nemen. Heel verstandig. Op internet is namelijk al gesuggereerd dat mevrouw Aboutaleb alleen van haar zo voortreffelijk geïntegreerde echtgenoot naar buiten mag om couscous in te slaan. Dat is deels Aboutalebs eigen schuld. In november zei hij in een interview dat hij niet eens aan zijn eega heeft gevraagd of ze het eigenlijk wel léuk zou vinden om burgemeestersvrouw te worden.

Onderwerpen