Spring naar de content
bron: anp

Ronald! Ja? Een zakenkabinet! Wat? Een ZA-KEN-KA-BI-NET!

Er doen steeds meer partijen mee aan de verkiezingen, er komen steeds meer zwevende kiezers en dat wordt een steeds grotere belemmering voor effectief bestuur, schrijft Jan Kuitenbrouwer. Het gevolg is een politieke metawerkelijkheid van vingerwijzende, handenheffende, schouderophalende participanten die, omstuwd door camera’s en microfoons, uitleggen wat niet kan, of als het wel kon, waarom het mislukt is. Zijn oplossing: een Noodraad.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

Gisteren werden de resultaten gepubliceerd van het laatste PISA-onderzoek, een wereldwijde vergelijking van de onderwijskwaliteit per land. Sinds de start van PISA, in 2000, is Nederland fors gedaald. Dit jaar opnieuw. 33% van de Nederlandse schoolverlaters is nu onvoldoende geletterd om volwaardig mee te doen aan de samenleving. Concreet: zij kunnen een brief van de gemeente niet ontcijferen. Zij begrijpen gesprekken op televisie maar half. Qua leesvaardigheid staat Nederland in de EU nu alleen nog boven Griekenland, Bulgarije, Slowakije en Roemenië. Het aantal schoolverlaters dat onvoldoende gecijferd is, neemt ook al jaren toe. Dat betekent: niet in staat zijn een kassabon te controleren. Of te berekenen hoeveel potten muurverf je moet kopen om de woonkamer te schilderen. Of je bankzaken te doen. Nederland is aan het verdommen.

Wij hebben een premier die een dag in de week leraar is. Zo iemand vindt goed onderwijs belangrijk, zou je zeggen, maar misschien was het toch iets anders dat hem bewoog. In elk geval is het Nederlandse onderwijs in de jaren dat deze leraar in het Torentje zat alleen maar slechter geworden. Misschien is het VVD-logica: hoe hoger mensen zijn opgeleid, hoe meer je ze moet betalen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap