Spring naar de content

Naïeve jongeren betalen zich blauw

Vinger op een zere plek in de Volkskrant. Jongere werknemers betalen zich blauw aan pensioenpremie. En voor wie? Voor zichzelf? Nauwelijks. Hun inleg wordt vooral gebruikt om oudere collega’s een gunstige uittredingsregeling te bezorgen. De jongeren hebben daar zelf geen idee van. De vakbonden maken liever geen slapende honden wakker. Het gros van hun leden heeft er namelijk belang bij dat de situatie zo blijft.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Boudewijn Geels

Dit stelt Hugo Levie, onderhandelaar bij het pensioenfonds ABP, vandaag in de Amsterdamse krant. Het ABP is het pensioenfonds van overheidswerkgevers als het Rijk, de politie en het onderwijs. Volgens hem hebben jongeren veel minder zekerheden dan hun oudere collega’s en neemt die ongelijkheid toe. “Bij overgangsregelingen worden ouderen keer op keer ontzien.”
Het vermogen van het APB is vorig jaar door de crisis op de beurzen met ruim 20 procent geslonken, zegt Levie. “Desondanks blijven de pensioenuitkeringen gelijk. Het fonds neemt hiermee het risico dat het pensioenen van jongere deelnemers later niet volledig kan betalen.”
De vakbonden slaan geen alarm omdat ze met een vergrijsd ledenbestand kampen. “De bonden laten zich gijzelen door hun leden. Ouderen laten zich horen als hun pensioen ter discussie staat.”
Bar slecht nieuws, kortom, voor veertigminners. Mei Li Vos, Tweede Kamerlid voor de PvdA, leerden we in 2005 kennen omdat ze een vakbond voor jonge werknemers had opgericht die dit soort zaken aan de kaak stelde. Wouter Bos lijfde het jonge talent onmiddellijk in. Echter, de voorbije jaren hoorden we Vos vooral over feestjes en jurkjes…