Spring naar de content

PvdA-groep wil ‘fusie’ met D66, GroenLinks en SP

De PvdA, D66, GroenLinks en SP moeten veel hechter samenwerken. Al voor de verkiezingen moeten de vier partijen met een gezamenlijk partijprogramma komen, vindt PvdA-werkgroep de Rode Ondernemers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Dat zegt Harry Michels, één van de oprichters van de Rode Ondernemers, een officiële werkgroep binnen de PvdA. “Je moet het zien als een coalitieakkoord. Je maakt de kiezers al vóór de verkiezingen duidelijk hoe het akkoord eruit komt te zien,” aldus Michels.

Het gaat dus niet om één nieuwe partij?
“Dat zou op termijn wel kunnen, maar dat is nu nog niet aan de orde. Wel is het nodig dat de linkse partijen een blok vormen tegen de PVV. Een antwoord op het rechtsnationale denken. Het grote probleem is dat er steeds meer partijen zijn met tussen de tien en de dertig zetels. Dan krijg je straks coalities van vier, vijf partijen, waar niemand zich in herkent. Ideaal is dus om je vóór de verkiezingsstrijd te verenigen, en dan een strijd te leveren met één opponent, zoals met Obama en McCain. Het plan is niet origineel hoor. In 1972 werd het ook toegepast.”

Hoe vindt de partij-top dit plan?
“Er wordt wisselend over gedacht. Sommigen vinden dat we eerst met een duidelijk PvdA-verhaal moeten komen, en pas ná de verkiezingen over een coalitieakkoord moeten onderhandelen, zoals het nu al jaren gaat. Anderen zijn er wel enthousiast over.”

Zien de andere drie partijen het ook zitten?
“We hebben positieve reacties gehad van mensen die actief zijn binnen D66 en GroenLinks. Van de SP hebben we eigenlijk niets gehoord.”

Onderwerpen