Bij het oud vuil

Wouter Sinke 24 jul 2009 Politiek

Bijltjesdag bij de NCRV. De oudere gezichten worden dit jaar rücksichtslos uit de omroep gezet. Eind mei kreeg Cees Grimbergen (58) te verstaan dat hij vanaf december presentator-af is van Rondom 10. Vorige week woensdag kreeg Aart Zeeman (52) te horen dat hij actualiteitenmagazine Netwerk niet meer mag presenteren. Beiden moeten verdwijnen vanwege een verjongingskuur die de omroep ondergaat. Daar lijkt ook NCRV-icoon Rik Felderhof (61) slachtoffer van te worden. Zijn exclusieve contract met de NCRV loopt af en hij heeft nog geen duidelijkheid van de omroep gekregen of hij na komend seizoen nog wel zijn goed bekeken programma Villa Felderhof mag voortzetten.

Vanaf Zanzibar vraagt zich hij af of hij ook slachtoffer wordt van de frisse wind. “Ze hebben ook Cees Grimbergen, de beste journalist die de NCRV had, eruit geknikkerd. Je moet uitkijken dat niet alle oude rotten verdwijnen, want dan ga je leden verliezen. Ik snap trouwens ook niet waarom mijn programma Schrijvers op de veranda niet weer besteld is. Dat is bij uitstek geschikt voor de publieke omroep!” Het was volgens Felderhof verkeerd getimed. “Schrijvers moet je niet neerzetten op zaterdagavond om half negen, maar op zondagavond om half tien. Ik moest opboksen tegen Paul de Leeuw. Dat is toch krankzinnig. Ja, dan kun je zeggen: ‘Zie je wel, cultuur scoort niet.’ En dan ben je daar weer vanaf.” Felderhof vindt 9-9-09 een mooie datum om zich te herbezinnen op zijn toekomst.

Grimbergen heeft dat al gedaan. “Voor februari werd ik nog geprezen om mijn werk, ineens zei dezelfde manager: ‘Je werkt fantastisch, maar je imago deugt niet.’ Hij vertelde me: ‘De kijker vindt je saai, serieus en gereformeerd.’ Dat doet pijn.” Al met al overheerst bij hem de dankbaarheidvoor het vertrouwen dat de NCRV 260 Rondom 10-afleveringen lang in hem had.

Dat geldt niet voor Aart Zeeman. Hoewel Netwerk-hoofdredacteur Peter van der Maat weet dat Zeeman ‘geen behoefte heeft aan verdere publiciteit over zijn vertrek als presentator’, blijkt de werkelijkheid weerbarstiger. Een hoorbaar aangeslagen Zeeman moet nog nadenken of hij wel verder wil als gewone verslaggever van Netwerk. “Het feit dat ik mijn vertrek op de allerlaatste werkdag hoorde, zegt voldoende. Ik had het liever anders gezien.”

Reageer op artikel:
Bij het oud vuil
Sluiten