Spring naar de content
bron: ANP

Boeken kijken

Tessa Sparreboom keek naar het nieuwe tv-programma VPRO Boeken. Is dit na het gestopte Brommer op zee dan het antwoord op de ontlezing? Ze vraagt het zich ten zeerste af. 'Wat niet is veranderd, is de ambitie om een boekenprogramma te maken voor mensen die helemaal niks om lezen geven, in plaats van voor mensen die wél lezen.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tessa Sparreboom

Een aantal jaar geleden zat ik samen met de schrijver Arie Storm in de redactie van het studentenblad Propria Cures. Een van de zinnen uit zijn omvangrijke PC-oeuvre is me sterk bijgebleven. (Goed, wel meer dan één, maar daar gaat het nu niet om). ‘Een van de fijnste dingen van lezen is dat je het helemaal alleen doet.’ Zo lijkt het een constatering, maar je kunt het beter lezen als een wens, of als een noodkreet. Arie (ik mag Arie zeggen) ergerde zich aan alle idiote dingen die men organiseerde onder het mom van leesbevordering, zoals voorleesavonden, boekenfestivals en literaire cafés – mensen verzonnen en verzinnen de raarste dingen om maar niet te hoeven lezen. Thuis, alleen en in stilte, zou Storm (toch maar even zo) eraan toevoegen.

Ik moest weer aan die zin denken bij de start van het nieuwe VPRO Boeken. Lotje IJzermans interviewt elke aflevering twee schrijvers, twaalfenhalve minuut de man. Een grote verbetering ten opzichte van het vorige boekenprogramma van de VPRO, Brommer op zee, waarin twee presentatoren samen losgingen op één schrijver en waarin, als ik het me goed herinner, weer een andere schrijver de hele aflevering lang in een hok van twee bij twee meter werd opgesloten. Wat niet is veranderd, is de ambitie om een boekenprogramma te maken voor mensen die helemaal niks om lezen geven, in plaats van voor mensen die wél lezen. ‘Mijn idee bij cultuurinterviews is dat je mensen die niet a priori geïnteresseerd zijn in cultuur, of het boek niet hebben gelezen, erbij kunt betrekken door universele thema’s aan te snijden,’ zei IJzermans in een interview met de Volkskrant.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap