Beschaving à la NCRV

import blijboom dijkgraaf 31 jul 2009 Cultuur

Dijkgraaf: Blijboom, niet om het een of ander, maar eh… hoe oud ben jij?

Blijboom: Daar trap ik niet in. Jij bent ruim een jaar jonger dan ik, maar er zijn een paar weken in het jaar dat het net lijkt alsof het er twee zijn. Zullen deze weken dus wel zijn.

Dijkgraaf: Hm… Omtrekkende bewegingen. Da’s verdacht. Zeg het nou maar gewoon.

Blijboom: Als collega Schlikker even de andere kant op kijkt… 48.

Dijkgraaf: Oei. Cees Grimbergen: 58. Aart Zeeman: 52. Michiel Blijboom: 48. Het einde nadert, vriend. Als wij er bij dit blad een christelijk personeelsbeleid op gaan na houden, word je op korte termijn vervangen door een lekker ding van 34. Niet omdat zij een zij is, er beter uitziet en jonger is, maar gewoon, omdat we vernieuwing hoog in het vaandel hebben staan.

Blijboom: Jij en christelijk, da’s gelukkig een heel slecht huwelijk! Maar toch intrigeert dit me. Wat bedoel je hiermee?

Dijkgraaf: Heb je het niet gezien? Aart Zeeman, sinds 1980 in dienst van de NCRV, nam onlangs met een brok in zijn keel afscheid van de kijkers van Netwerk.

Díe dag, en geen dag eerder, had-ie van zijn hoofdredacteur Peter van der Maat te horen gekregen dat-ie die avond zijn laatste uitzending zou hebben. En vervangen ging worden door Ghislaine Plag. Dezelfde Ghislaine Plag van wie eerder al bekend was geworden dat ze bij Rondom 10 Cees Grimbergen zou gaan vervangen. Grimbergen, die tien jaar het gezicht van dat programma was. En ook onvrijwillig het veld moet ruimen voor mevrouw Plag. Dus…

Blijboom: Verschrikkelijk allemaal, maar ja, Ghislaine… Ik kijk daar – met alle respect natuurlijk – liever naar dan naar die ouwe kop van Grimbergen. Mooie meid hoor, Ghissie! Bovendien hartstikke intelligent en ja, dat, eh, ontbijt toch een stuk lekkerder…


Dijkgraaf: Huh? Ontbijt?

Blijboom: Ik wilde het beschaafd houden. Op z’n NCRV’s dus.

Dijkgraaf: Beschaafd? Ik vind het echt schandalig hoe zo’n Aart Zeeman behandeld wordt. Iemand die 29 jaar bij je werkt, dien je met alle egards te behandelen. Die geef je niet een paar uur voor wat zijn laatste uitzending zal blijken te zijn een schop in zijn lendenen. Dan ben je dus niet alleen een slechte hoofdredacteur, maar ook een slecht mens. En dan die gotspe dat het niets te maken heeft met die ouwe kop van Aart. “Dat we nu met hem stoppen zegt niets over zijn kwaliteiten en prestaties, maar vloeit voort uit de vernieuwingsoperatie die de NCRV op dit moment doorvoert.” Zegt die Van der Maat. Dan zeg ik: schrijf je Pinokkio met één n en twee k’s of met twee n’en en één k?

Blijboom: Toch is het gek, want vroeger bestond de NCRV juist bij de gratie van de oude mannen. Neem de heren van Farce Majeure, de meesters van de actuele satire. Dat was amusement waar je voor thuisbleef! De pretsnor van Ted de Braak, de bulderbuik van Fred Benavente, de geschoren benen van Jan Fillekers, die heerlijk vileine teksten van Alexander Pola… Ik kan daar nog altijd met plezier aan terugdenken. Haha, ik zie ze nog staan met z’n allen, op een totaal verregende bushalte. En maar zingen: “Laat je auto staan, zegt Drees/en daar sta ik nou/Te wachten op het openbaar vervoer/En ik sta hier al een uur/blauw te bekken van de kou/Maar geen tram, geen bus geen ene mallemoer.” En dan steekt die woeste kop van Henk van der Horst uit een autoraampje: “Nou dan neem je toch een taxi, ouwe…” TÉÉÉÉT!!! Claxongeschal, want dat laatste woord kon natuurlijk niet. En óf ze beschaafd waren, die christenen!


Dijkgraaf: Om met onze goede vriend rabbi Hillel de Oudere te spreken: wat gij haat, doet dat een ander niet aan. In NCRV-taal: wat gij niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet. Ik zeg niet dat zo’n Zeeman onvervangbaar is, maar ik constateer wel dat de NCRV-top niet goed meer luistert naar het ‘fatsoen moet je doen’ van zijn geliefde CDA-premier Jan Peter Balkenende. En dat zuigt.

Blijboom: Balkenende! Als ze díe nou eens zouden vervangen door een jonge meid…

Dijkgraaf: Jezus, wat ben jij een ongelooflijke ouwe-TÉÉÉÉT!!!

Reageer op artikel:
Beschaving à la NCRV
Sluiten