Spring naar de content
bron: anp

‘Er moet een sterkere Navo komen’

Mark Rutte, de man die zo’n beetje de laatste tanks van Nederland verpatste, wordt waarschijnlijk de nieuwe secretaris-generaal van de Navo. HP/De Tijd geeft hem – of wie het dan ook wordt, mocht Rutte toch achter het net vissen – gratis advies voor de nieuwe job.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Oswin Schneeweisz

Hier en daar steekt nog een Oost-Europees land zijn vinger op, maar niemand twijfelt eraan dat Mark Rutte de nieuwe secretaris-generaal (sg) wordt van de Navo. De vraag is of je hem om die functie moet benijden. Het gedonder in Oekraïne, het gebulder van Trump, de conflicten in het Midden-Oosten, China: Rutte kan zijn mouwen opstropen. Maar wanneer doe je het in de functie van secretaris-generaal van de Navo eigenlijk goed? Wat wordt er van je verwacht en wat moet je vooral niet doen? Een goedbedoeld advies kan nooit kwaad, dus vroegen we een aantal experts om raad: de voormalige Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif, historicus en Amerikakenner Maarten van Rossem en voormalig diplomaat Ron Keller.

‘Daar heb ik geen actieve herinnering aan’: met die zin zullen we ons Mark Rutte voor eeuwig herinneren. Maar komt-ie daarmee weg bij de Navo?

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap