Spring naar de content

Weduwe Gerrit Jan Heijn huilt om dood Ferdi E.

Vandaag overleed de 66-jarige Ferdi E., ontvoerder en moordenaar van Gerrit Jan Heijn. In het Gelderse Vorden werd hij aangereden door een graafmachine nadat E. had verzuimd voorrang te verlenen. Schrijver Alex Verburg voltooide in 2006 het boek De Verzoening, het geautoriseerde levensverhaal van Hank Heijn, weduwe van Gerrit Jan. Verburg denkt dat Hank Heijn ‘ontzettend blij is dat ze Ferdi vergeven heeft’. “Maar toch frappant dat hij juist door een graafmachine is omvergereden.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Wouter Sinke

Meneer Verburg, heeft u contact gehad met mevrouw Heijn?
“We hebben even telefonisch contact gehad. Ze kreeg een enorme huilbui toen ze het hoorde. Ze heeft erg met de familie van Ferdi E. te doen.”

Hoe ziet u de dood van Ferdi E.?
“Het is het einde van een tragisch leven, zo zie ik het. Hank heeft destijds een brief aan Ferdi geschreven, daarmee heeft zij het afgesloten. Ze heeft zich verzoend met het lot en met die man. Ik verwacht dat ze nu eens te meer blij is dat ze hem vergeven heeft.”

Hoe moeilijk was dat voor haar?
“Op 3 maart 2002 kreeg ze een brief van Ferdi E. Ze heeft er twee jaar over gedaan om hem er één terug te sturen. Hij wilde ook met haar praten als zij dat ook zou willen, maar daar had ze geen behoefte aan. De brief was voldoende. Maar het was niet gemakkelijk hem te schrijven. Citerend uit het De Verzoening: ‘Ik borg de brief op in een la, niet goed wetend wat ik ermee moest. Ik wilde hem wel antwoord geven, maar dat moest dan uit mijn hart komen. En het hart zou pas kunnen spreken als alle gedachten die de brief bij mij opriep, tot bedaren zouden zijn gebracht. Daar gingen uiteindelijk twee jaren overheen. Toen pas vond ik de moed, de rust, de woorden.”

Wat vindt u van de wijze waarop E. om het leven kwam?
“Een vreemde speling van het lot. Hij had Gerrit Jan op een wonderlijke manier om het leven gebracht en  begroef hem in een zelf gegraven kuil. Het is wel de ironie van het lot dat hij uitgerekend door een graafmachine is omvergereden.”

Denkt u dat er nu meer belangstelling voor uw boek komt?
“Nou, mijn boek is op dit moment uitverkocht, wellicht zou er een extra druk komen. Ach, je weet het niet, er is nu ook belangstelling uit de Verenigde Staten. Ik moet nu de Wereldomroep te woord staan hoor!”