Spring naar de content

‘RVD zet Nederland te kakken’

HP/De Tijd-verslaggever Bas Paternotte is he-le-maal klaar met de Rijksvoorlichtingsdienst en besloot het hogerop te zoeken. Vanmorgen diende hij een klacht in bij de Nationale ombudsman over het functioneren van de organisatie. Dit is zijn brief.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Utrecht, 6 augustus 2009

Hooggeleerde Heer prof. dr. A.F.M. Brenninkmeijer, beste Nationale ombudsman,

U heeft vast wel meegekregen dat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), vallende onder het Ministerie van Algemene Zaken, deze weken de vaderlandse journalistiek aan het aanpakken is wegens het plaatsen van foto’s van het kroonprinselijk paar op vakantie in Argentinië.

Dat vind ik allemaal niet zo’n ramp. Als die kranten met die Mediacode van het Koninklijk Huis instemmen, moeten ze niet gaan zeuren dat ze opeens een brief krijgen van uw confrère de Landsadvocaat. Het had mij trouwens beter geleken wanneer niemand van de media die code had geaccepteerd, dan hadden ze nu ook niet in deze bizarre puree gezeten.

Echter, waarom ik u aanschrijf. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft gisteren een kort geding aangespannen tegen het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP) omdat het persbureau foto’s heeft gedistribueerd van de Prins van Oranje en prinses Máxima.

AP stelt in een persverklaring dat de foto’s van een ‘respectvolle’ afstand zijn gemaakt. “In dit geval zijn de leden van de koninklijke familie publieke figuren in een skioord buiten hun land. AP vindt dat zij het recht heeft hen als zodanig te fotograferen.”

Waar het mij om gaat. AP is één van de grootste persbureaus van de wereld met ruim vierduizend medewerkers en 240 kantoren in 120 landen. Het lijkt mij sterk dat al die mensen op de hoogte zijn van de door de RVD zelf verzonnen mediacode. Erger is dat de RVD met deze reactie Nederland wegzet als een kleinburgerlijk landje dat in paniek raakt wanneer het kroonprinselijk paar op de ski’s vereeuwigd wordt. Dat pittoreske koningshuis van ons doet het volgens mij hartstikke goed in het buitenland. En dan gaat die RVD roet in het eten lopen gooien. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van een organisatie die ten doel heeft (inter)nationaal voorlichting te geven over Nederland? Want volgens mij zitten die Amerikanen ons nu keihard uit te lachen.

Wilt u de RVD vragen hiermee op te houden? Want dat gezeur van die ambtenaren is niet goed voor mij als burger, de Majesteit én de Nederlandse economie. Ik vind dat niet echt getuigen van een gezonde Hollandse VOC-mentaliteit. Want het mag toch niet zo zijn dat de RVD Nederland in den vreemde te kakken zet?

Benieuwd naar uw reactie en met vriendelijke groet,

Bas Paternotte

Onderwerpen