Spring naar de content
bron: anp

De stijl van de koning

Sinds de coronatijd kampt koning Willem-Alexander met tegenvallende waarderingscijfers, maar hij is in zijn rol gegroeid. Met zijn onhandigheid kan hij mensen juist voor hem innemen. Zo hoopt hij de monarchie overeind te houden ondanks dalend vertrouwen in instituties. ‘Je ziet iemand die ondanks zijn kramp voor de camera’s ontzettend zijn best doet.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kemal Rijken

Op een boerenerf in Twente wappert een grote Nederlandse vlag. Het is november en er staat een koud briesje. Ernaast bevindt zich een bord met: ‘Ondernemend Hengevelde verwelkomt koning Willem-Alexander’. In dit boerendorp, ver van de Randstad, legt de monarch een werkbezoek af. “Het bezoek staat in het teken van de thema’s en ontwikkelingen die bij de inwoners leven en van de kracht en de uitdagingen van een dorp met een hechte gemeenschap,” aldus de RVD. 

De burgemeester, lokale boeren en een groepje journalisten zien plots een Audi met AA-kenteken het erf op draaien. De slee stopt en Willem-Alexander stapt uit. Hij begroet iedereen met een eenvoudig ‘goedemorgen’ en wandelt naar binnen. Aan tafel doen de boeren hun zegje over wat hen beweegt. De vorst is vooraf goed gebrieft, zo blijkt, want hij stelt inhoudelijke vragen over het wel en wee van deze mensen en hun ondernemerschap. De sfeer is ontspannen: met grapjes weet hij mensen op hun gemak te stellen. En ook hij nipt aan zijn koffie. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap