Spring naar de content

Déze Kamerleden keuren graaisalarissen in de zorg goed

Uit onderzoek van HP/ De Tijd blijkt dat zes Kamerleden van CDA, PvdA en VVD in de Raad van Toezicht zitten van ziekenhuizen waar bestuurders méér dan de Balkenende-norm verdienen. Véél meer zelfs.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Grappig, de gehele Tweede Kamer heeft de mond vol van de Balkenende norm (181.000 euro)  maar voor de ziekenhuizen wordt duidelijk een uitzondering gemaakt. De premiernorm geldt namelijk niet voor ziekenhuisbestuurders, die mochten van het Kabinet namelijk hun eigen ‘beloningscode’ formuleren. En die werd: 190.000 euro. De SP kwam dit weekeinde met het onderzoek Over de Top waaruit blijkt dat negen van de tien ziekenhuisbestuurders meer verdienen meer dan premier Balkenende.

Dat dit met de goedkeuring van Kamerleden gebeurt wisten we echter nog niet. Zo is Johan Remkes (VVD) voorzitter van de Raad van Toezicht van het Groningse Martini ziekenhuis. De directeur die begin dit jaar opstapte kreeg 645.807 euro inclusief een ontslagvergoeding van meer dan vier ton. Onder het oog van CDA-Kamerlid Antoinette Vietsch verdienden twee bestuurders van Medisch Centrum Haaglanden ieder meer dan drie ton per jaar en toucheerden zij elk een bonus van meer dan 65.000 euro. Bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven toucheerde een interim bestuurder onder het toeziend oog van RvT-voorzitter Willibrord van Beek (VVD) in zes maanden tijd 281.316 euro. CDA-Kamerlid Margreeth Smilde keurde een salaris van 205.069 goed voor zes maanden werk bij het Hardenbergse Röpcke-Zweers Ziekenhuis. De overige ziekenhuizen waar boven de Balkenende norm verdiend wordt zijn Rivierenland en het Wilhelmina Ziekenhuis, respectievelijk onder toezicht van Jan Jacob van Dijk (CDA) en Marjo van Dijken (PvdA).

Dat veel Kamerleden een meer dan innige band hebben met zorginstellingen toonde het NOS-Journaal al eerder aan.