Daar zijn ze weer: de komkommerwasberen

Mark Traa 12 aug 2009 Politiek

We zaten er stiekem al een beetje op te wachten: de mooie zomerdag waarop Stichting Aap gaat waarschuwen voor de oprukkende wasberen in Nederland. En deze week was het dan zo ver: directeur David van Gennep van de opvang voor exotische dieren in Almere staat weer voor de camera.

Volgens Van Gennep zijn wasberen ‘echte rovers die alles eten wat los en vast zit’. Hoeveel van die echte rovers hebben we in Nederland? “Er komt een moment dat je moet zeggen, het zijn er vijfduizend. In Duitsland zijn het er dertig miljoen.” Kijk, dát zijn nog eens aantallen. De koppen boven de webartikelen van deze week lijken dan ook gerechtvaardigd: ‘Gedumpte wasberen rukken op’ en ‘Gedumpte wasberen veroveren Nederland’. Maar hoeveel wasberen hééft Stichting Aap dan wel niet? Dat staat helemaal achterin een stukje op Almere Vandaag: er zitten drie wasberen in quarantaine en vier in de normale verblijven. Zéven dus. Zéven. Onlangs waren er wel meer, vertelt Van Gennep, maar die zijn doorgeplaatst naar dierentuinen. Zijn er dan elders in Nederland misschien verontrustend meer wasberen gesignaleerd? Daar zijn geen berichten van. Ergo: er is niets aan de hand.

Het doet allemaal sterk denken aan de zomer van vorig jaar, toen Stichting Aap ook al de trom roerde over de oprukkende wasbeer. Dat leidde tot een heuse zomerhype, met krantenkoppen als ‘Vreetgrage wasbeer rukt op’ en ‘Wasberen vallen Nederland binnen’. Ook Nova zag er een leuk item in. Op dat moment waren er niet meer dan een handvol in het wild gezien.

David van Gennep bezigde in zijn vele media-optredens bijna exact dezelfde spierballentaal als deze week. Maar toen het onderzoeksinstituut Alterra de balans opmaakte bleek er gewoon niks aan de hand: “Binnen tien tot twintig jaar zal er in Nederland geen sprake zijn van een populatie wasberen.” Nu en dan zal er dus best eentje opduiken. Maar de vijfduizend van David van Gennep? Pure bangmakerij.

Het moge duidelijk zijn: de vermeende jaarlijkse opmars van de wasbeer is komkommernieuws van het zuiverste soort. Vandaar ook onze voorspelling dat we de komende weken nog veel over de mediagenieke beestjes zullen lezen en dat de Stichting Aap wederom geen enkele poging zal doen om hun gevaar te relativeren.

Reageer op artikel:
Daar zijn ze weer: de komkommerwasberen
Sluiten