Spring naar de content
bron: ANP

#Moedergate: transactivisme volgens het boekje

Dat insluipsel in Hugo De Jonges wetsvoorstel waardoor het woord 'moeder' uit de BRP zou verdwijnen, was voor gendercritici geen verrassing. Het past perfect in de anti-daglichtstrategie van de transbeweging, schrijft Jan Kuitenbrouwer, die zich verdiepte in het rapport dat eraan ten grondslag ligt. 'Er staat nog net niet: maak gebruik van postelectorale verwarring door stilletjes wetsontwerpen aan te scherpen, maar je kunt het natuurlijk wel zo lézen.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

Collega Ton. F. Van Dijk noemde het ‘ophef du jour’ maar inmiddels, vier dagen later, kunnen we wel van ophef du semaine spreken: de onthulling van het AD dat in een wijziging van de wet op de Basisregistratie Personen (BRP) het woord ‘moeder’ zou komen te vervallen. In plaats van ‘moeder’ zou de registratie voortaan ‘ouder uit wie het kind is geboren’ vermelden. Dat komt: als je transman bent, dus je bent van geboorte vrouw maar op een gegeven moment ben je in transitie gegaan om ‘man’ te worden, maar je voortplantingsorganen blijven gewoon intact, dan kun je ook als transman zwanger worden en een kind baren. Maar dan ben je geen 'moeder'. Je hebt een baarmoeder, maar je bént geen baarmoeder, zogezegd. Voor een traditionele (zeg maar tragische) standaard cis-man is de logica moeilijk navolgbaar. Goed, je werd als vrouw geboren maar beschouwt jezelf als man. Desondanks zie je geen bezwaar om je te committeren aan de biologische taak die bij uitstek is toegewezen aan vrouwen − sommigen zouden zeggen: die de vrouw definieert − maar vervolgens heb je er wel een groot probleem mee dat derden dan aan je refereren als 'moeder'.

De wet kent al een mogelijkheid voor transmoeders om te worden geregistreerd als ‘ouder uit wie het kind geboren is’ (waarom niet gewoon 'geboorteouder'?), maar in deze wetswijziging zou dat voortaan de standaardterm worden, voor iedereen, ook gewone, echte vrouwen. Een oplettende medewerker van de SGP-fractie kwam hier achter en liep naar de krant. Had het kabinet niet eerder toegezegd dat dit slechts een speciale uitzonderingscategorie zou zijn, en dat de termen 'vader' en 'moeder' gewoon in de Basisregistratie zouden blijven bestaan? De wet is een zogeheten 'verzamelwet', waarin meerdere kleine wetswijzigingen zijn vervat, vaak weinig meer dan aanpassingen van de interpunctie en dergelijke. Zulke wetjes krijgen doorgaans het label 'geen gevoelige politieke context', en worden afgehamerd zonder dat iemand ze leest. En nu zat daar ineens zo’n brisante maatregel in verstopt? SGP-Kamerlid Flach eiste een debat met de verantwoordelijke minister, Hugo de Jonge.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen