Spring naar de content

Gaddafi haalt Lockerbie-bommenman op met privéjet

Libiër Abdul Baset Ali al-Megrahi, de man die in 2001 werd veroordeeld tot levenslange celstraf (met een minimum van 27 jaar) wegens het opblazen van Pan Am-vlucht 103 boven het Schotse plaatsje Lockerbie, wordt bij zijn vrijlating opgehaald door het luxe privévliegtuig van Muammar Gaddafi.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Gisteren werd bekend dat de veroordeelde terrorist zeer waarschijnlijk wordt vrijgelaten, omdat hij terminaal ziek is. Al-Megrahi heeft prostaatkanker. Artsen verwachten dat hij binnen enkele weken zal sterven, omdat de kanker overal in zijn lichaam is uitgezaaid.

Zijn 95-jarige moeder wacht vol verwachting op zijn triomfantelijke terugkeer naar Tripoli. Nabestaanden van de 270 voornamelijk Amerikanen die in 1988 omkwamen bij de aanslag, zijn minder blij. Sommigen accepteren Al-Megrahi’s vrijlating onder deze omstandigheden, maar vinden dat hij zijn laatste dagen moet slijten in een ziekenhuis of hospis in Schotland, niet in zijn thuisland. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, en zeven Amerikaanse senators, hebben tevergeefs de nodige druk uitgeoefend om Al-Megrahi in de cel te houden.