Spring naar de content
bron: anp

Voorkeurskandidaat Omtzigt ‘teleurgesteld’ in NSC en op zoek naar ‘functie elders’

Op 22 november kreeg Wahhab Hassoo, nummer 40 op de lijst van NSC, een voorkeursstem van partijleider Pieter Omtzigt. Maar nu hij niet in de Kamer komt en graag een baan wil als fractiemedewerker, geeft NSC volgens het kandidaat-Kamerlid niet thuis. Gevolg: een teleurgestelde Hassoo is naar eigen zeggen op zoek naar een ‘functie elders’. Ton F. van Dijk vroeg Hassoo naar deze wonderlijke wending in zijn politieke carrière. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ton F. van Dijk

Wahhab Hassoo, nummer 40 op de kandidatenlijst van Nieuw Sociaal Contract (NSC), was ‘vereerd’ met de voorkeurstem van Pieter Omtzigt. De partijleider maakte zijn persoonlijke keuze voor Hassoo, tot grote verbazing van het kandidaat-Kamerlid, op de dag van de verkiezingen publiekelijk bekend. Hassoo: “Geen idee wat de reden was dat hij op mij ging stemmen, wat enorm gewaardeerd is en ik ben heel trots daarop”.

Trots of niet, Hassoo slaagde er ondanks de openlijke steun van partijleider Omtzigt niet in om in de Kamer te komen. NSC kreeg, zoals bekend, 20 zetels. De kans dat Hassoo alsnog in de Kamerbankjes kan gaan plaatsnemen is daarom zeer klein. 

En dus meldde Wahab Hassoo zich naar eigen zeggen zowel bij Pieter Omtzigt zelf als bij de afdeling personeelszaken van NSC. De partij is immers op zoek naar een groot aantal fractiemedewerkers en plaatste zelfs advertenties op sociale media waarin geschikte kandidaten verzocht wordt zich te melden.

In de tekst van de NSC-advertentie lezen we: “Ga jij aan de slag als persoonlijk medewerker of beleidsmedewerker bij de Tweede Kamerfractie van Nieuw Sociaal Contract?”

De voorkeurskandidaat van Pieter Omtzigt op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer wilde graag als medewerker van de NSC-fractie zijn bijdrage leveren aan het succes van de kersverse partij. Maar daar reageerde men volgens hem niet bepaald enthousiast op de sollicitatie van het eigen kandidaat-Kamerlid.  

Wahhab Hassoo zegt daarover: “Ik heb aangegeven te willen werken bij NSC en ook Pieter had dit aangegeven bij zijn team. Helaas kwamen ze de afspraken niet na en namen het niet serieus. Daarom heb ik besloten om niet bij hen te gaan werken”.

Helaas kwamen ze de afspraken niet na en namen het niet serieus. Daarom heb ik besloten om niet bij hen te gaan werken

Wahhab Hassoo, NSC

De nummer 40 van de NSC-lijst is ‘teleurgesteld’ en zegt: “Ik werk liever voor mensen die mijn ervaring en inzet serieus nemen en kunnen gebruik van maken voor een betere en veiliger Nederland. Ik vind het echt heel erg jammer, maar goed. Er zijn wat ergere dingen in het leven. Ik ben nu volop bezig met solliciteren”. 

Maar is het niet vreemd dat een kandidaat die op de steun van Pieter Omtzigt zelf mocht rekenen (en zelfs zijn stem kreeg) nu kennelijk niet in aanmerking komt om fractiemedewerker te worden?

Hassoo: “Dat vraag ik mij ook af. En ik geloof dat Pieter mijn oproep gezien heeft, maar nog niets gehoord van hem. Noch van zijn HR-team. Genoeg redenen voor mij om elders een functie te zoeken”.

Dat laatste is niet zonder ironie. De man die op de dag van de verkiezingen werd verrast door de voorkeurstem van Pieter Omtzigt, moet nu dus zelf op zoek naar een ‘functie elders’.

Hassoo zegt: “Ja, Wahhab functie elders nu. Ik ben nog op zoek. Veel aan het solliciteren. Ik zal teruggaan naar Den Haag maar andere functie. Ik kom er wel. Had het liever gedaan met NSC, maar ook zonder NSC lukt het mij”, aldus Hassoo.

Ja, Wahhab functie elders nu. Ik ben nog op zoek. Veel aan het solliciteren

Wahhab Hassoo, NSC

Namens Pieter Omtzigt laat een woordvoerder van NSC weten: “Onze fractie is vorige week beëdigd en zodoende zijn we ook net pas begonnen met de werving en selectie van medewerkers om de fractie te ondersteunen. De interesse van Wahab (sic) is bij ons bekend en hij wordt meegenomen in die procedure. Nu al conclusies trekken over de uitkomsten van sollicitaties van individuen is nu voorbarig.”

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Hassoo ziet dat anders, laat hij via een schriftelijke reactie weten. “Ze mogen dat zeggen. Ik heb gezegd hoe het voor mij is gegaan. Voor de rest vind ik jammer dat ze dat aangeven. Werving is volgens mij al een tijdje begonnen en zij hebben mij sinds vorige week ook niets verteld over m’n interesse en aanbod. (-) Het ligt niet aan mij, anders had ik het toegegeven. Geen interesse en zin in waardeloze discussies hierover namelijk. Maar goed, genoeg andere functies waar ik wel kans maak.”

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word lid, al vanaf €5 per maand.