Spring naar de content

Columnist Sywert van Lienden

In de roerige herfst van 2007 vergaarde hij landelijke bekendheid als voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Sywert van Lienden (1990) treedt deze week aan als politiek columnist bij HP/De Tijd. “Als je Wilders écht bij de ballen wilt pakken, moet je hem aanvallen op zijn sociaal-economische verhaal.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Waarom wil een achttienjarige jongen politiek columnist worden?
“Al jaren heb ik een grote mond over politiek, ontwikkelingen in de samenleving en hoe Nederland bestuurd wordt. Van het politieke spel geniet ik en het verwondert mij steeds meer. Maar ik wil er ook meer van weten en het onderzoeken. Hoe kun je dat beter doen dan door stukjes te gaan tikken? En HP/De Tijd heeft míj gevraagd. Dat scheelt ook.”

Als LAKS-voorzitter maakte u enorm lange werkdagen, organiseerde u demonstraties met 25.000 scholieren, waren camera’s voortdurend op u gericht. Is dat gezond voor iemand die nog zo jong is?
“Toen ik als voorzitter bij het LAKS aantrad, was dat een relatief amateuristische bedoening. Ik wist direct dat die organisatie professioneler en volwassener moest worden. Onze tegenstanders waren ambtenaren die betaald, 36 uur per week, op een goed geoutilleerd ministerie aan het werk waren. Wij moesten dus dubbel zo hard werken. Zo niet harder. Ik heb vaak met m’n bestuursmaatjes, letterlijk en figuurlijk, de nacht doorgebracht onder het bureau.”

Lees het gehele interview in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen