Spring naar de content

De Joop vs. De Jaap: de tweede ronde

Het nieuws dat Francisco van Jole’s progressieve blog De Joop concurrentie krijgt van De Jaap staat koud online, of de eerste woordenwisselingen zijn alweer een feit. De Joop-redacteur Jeroen Mirck op de vraag welke site groter wordt: “De Joop van de VARA, omdat daar een organisatie en visie achter zit.” Revu-columnist en De Jaap-hoofdredacteur Bert Brussen: “Tegen zoveeel stuitende domheid kan ik niet op.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Niek Stolker

Mirck laat weten voor 36 uur per week in dienst te treden van de VARA. Er is wel ruimte voor schnabbels: “Ik heb bedongen dat ik naast mijn blogwerkzaamheden presentaties en workshops blijf geven op eigen titel.” Wat gaat hij doen? “Nieuws signaleren en brengen, de discussie over actuele thema’s aanzwengelen en de discussie die volgt zo nodig modereren.” Welke site gaat de concurrentiestrijd winnen? Mirck: “De Joop van de VARA, omdat daar een organisatie en visie achter zit. Leuk dat blogger Bert Brussen als reactie ook een opinieblog wil starten, maar zijn gelegenheidsproject De Jaap lijkt vooral een grap. En zo niet: hoe meer opinieblogs, hoe meer vreugd.”

Visie, gelegenheidsproject, grap… Deze voorzet móet Brussen wel inkoppen. Hij reageert per mail:

“Tsja, tegen zoveel stuitende domheid kan ik niet op. Het is duidelijk dat ‘progressief Nederland’ nog niets van haar botte arrogantemonopolie op meningen heeft verloren. In tien jaar webloggen had je namelijk TWEE dingen moeten leren: 1) weblogactiviteiten van logge organisaties zijn gedoemd om te mislukken (PCM, Sanoma, eigenlijk iedereen), al helemaal als daar een ‘visie’ (SPUUG!) achter zit en 2) als je lekker arrogant en pretentieus van te voren al gaat roepen hoe ge-wel-dig je gaat worden kan het volk je bloed wel drinken (Talpa), al helemaal als het ook nog eens uit een socialistische hoek komt (Jack Spijkerman).
Ach, jezelf kapot maken gaat nog eens heel groot worden in progressief Nederland (PvdA).”

In de loop van oktober gaan beiden opinieblogs van start. Wat de startdatum van De Joop ook is, De Jaap belooft in ieder geval een week eerder online te gaan.

Onderwerpen