Spring naar de content

Binnenkort in uw synagoge: de groene keppel

Na Groene Stroom, GroenLinks en de Groene Revolutie in Iran zijn er nu ook groene keppels. Een initiatief van Gezellig Joods, een club die joodse jongeren bij elkaar probeert te brengen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

De Amsterdammer Nathan Bouscher is één van de initiatiefnemers van Gezellig Joods. “Bij een optreden in de Melkweg van Matisyahu, de orthodoxe reggae-zanger, kwam ik Menachem Evers tegen. Hij is de neef van de bekende mediarabbijn Raphael Evers. Dat is nu drie jaar geleden en al gauw richtten we GezelligJoods op. We vonden het nu wel eens tijd voor wat leuks.”

En dat werd de groene keppel.
Deze in Israël geproduceerde keppels zijn vervaardigd uit gerecycled karton en zijn daarmee groen van buiten én groen van binnen. De komende tijd is het weer tijd voor veel joodse feestdagen zoals het joods nieuwjaar, Grote Verzoendag en het loofhuttenfeest. Het is voor jongeren dan leuk om een aparte keppel te hebben.”

Probeert jullie club joodse jongeren te bekeren tot het orthodoxe geloof?
“Nee, dat is een misvatting. We willen jongeren op regelmatige basis bij elkaar brengen. Ze bewust maken van hun identiteit en ook hun religieuze en culturele achtergrond. En het moet gezellig zijn zoals je begrijpt.”

Loopt het al storm?
“We hebben ze net binnen. Op onze mailinglijst staan inmiddels ruim 900 joodse jongeren tussen de 18 en 35. Dat komt wel goed denk ik.”

Kost zo’n keppel?
“Bezoekers van onze activiteiten krijgen hem gratis, een bestelling kost 7,70 euro, omdat volgens de joodse kalender binnenkort het jaar 5770 aanbreekt.”

Foto: Marianna Trembovler

Onderwerpen