Spring naar de content

De twee gezichten van binnenhofbidder Izz ad-Din Ruhulessin

Izz ad-Din Ruhulessin wilde vorige week bidden op het Binnenhof en werd aangehouden wegens het voorbereiden van een terroristische aanslag. Overdreven, natuurlijk. Maar hoe braaf is de student op internet? Over critici van de islam die worden gedood of bedreigd: “Moeten ze Islam maar niet ‘bekritiseren’. Eigen schuld dikke bult.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mark Traa

Even pauze in het excursieprogramma in de Tweede Kamer, mooi tijd om te bidden. Dat dacht de Nijmeegse student Arabisch en politicologie Izz ad-Din Ruhulessin vorige week. Hij legde zijn sjaal op de grond bij de ingang van de Ridderzaal en begon te bidden. Maar al snel greep een agent in. “Hij zei dat demonstreren verboden is,” zegt Ruhulessin. “Ik moest me legitimeren en mijn tas openmaken. Hij zei dat hij nooit goed was in taal maar wel in scheikunde. En nul plus nul zou een grote explosie kunnen geven. Hij insinueerde dus dat ik een aanslag zou kunnen plegen. Hij belde met collega’s en toen bleek dat ik een verkeersboete open had staan. Daarom moest ik mee naar het bureau.”

Nadat hij de boete had betaald, begon een langdurig wachten. Toen kreeg Ruhulessin de aanklacht te horen: voorbereiden van een terroristische aanslag. De laptop, de voicerecorder en het mobieltje in zijn tas waren de aanleiding. Weer een poos later werd de student vrijgelaten: er was niets gevonden. Wel werd hij nog even op de foto gezet. Einde avontuur. Conclusie: de Haagse diender was wel érg ijverig geweest.

Maar is het blazoen van Ruhulessin, van Moluks/Nederlandse komaf en sinds drie jaar tot de islam bekeerd, echt zo schoon? Hij blijkt een actieve poster op allerlei internetfora. En daar is de redelijkheid en gematigdheid ver te zoeken. Zoals op Wij Blijven Hier: “Integratie is een daad van kufr (ongelovigheid, MT) broeder, dus weerhoudt je ervan inshallah. Integratie is namelijk zeggen dat de Nederlandse normen en waarden beter zijn dan die van Allah de Enige Legitieme Wetgever.” En wanneer iemand opmerkt dat er niets grappigs aan is als mensen die de islam bekritiseren worden gedood of bedreigd: “Moeten ze Islam maar niet ‘bekritiseren’. Eigen schuld dikke bult.”

Op dezelfde site schrijft Ruhulessin: “Ik begrijp het best (hoewel ik het geen preferabele methode vind) dat westerse NGO’ers (niet-gouvernementele organisaties, MT) gedood worden, aangezien de meeste westerse NGO’s hun werk gebruiken als front om westerse normen en waarden in onze landen op te dringen.” En dan zijn er ook nog epistels, waarin de student zijn weinig subtiele kijk (zie 5/4/2008) op de Nederlandse samenleving tentoonspreidt.

Izz ad-Din Ruhulessin, hoe zit dat?
“Tja, op zo’n internetforum komt het altijd ongenuanceerder over dan het is. Sommige dingen tik ik bewust provocerend. Soms staat dat er wat onbenullig. Het heeft niet altijd zin om een argumentatie te geven, want de andere mensen zien toch alleen hun eigen standpunt. Ik vind het dan verspilde moeite om daar nog eens drie pagina’s aan te wijden. Maar het is zo dat ik me soms te snel uit de tent laat lokken. Je weet dat de mensen er zijn om iets slechts te horen, dus geef je ze hun bot, zeg maar. Ik heb nooit gezegd dat mensen gedood moeten worden ofzo. De berichten die ik op mailinglists plaats zijn trouwens veel genuanceerder.”

U staat niet langer achter wat u schreef?
“Jawel, maar ik studeer hè. Dan krijg je soms nieuwe inzichten. Zoiets evolueert. Bovendien ben ik gestopt met dat reageren op internetfora.”

We lazen postings van nog maar zeer kort geleden.
“Oké, ik doe soms nog wel wat. Maar veel minder dan vroeger.”

Onderwerpen