Spring naar de content
bron: anp

Jongens waren we, maar homofobe jongens

'Ik heb het gevoel dat we qua emancipatie achteruit bewegen', zegt Femke Halsema vandaag in de Volkskrant. Dat concludeert ze na verschillende bezoeken aan mbo-scholen in de hoofdstad. Met name jonge mannen zijn steeds conservatiever. 'Wat moet je als zestienjarige scholier nog als je je niet meer kan optrekken aan helden als Matthijs van Nieuwkerk, Mart Smeets en Woody Allen? Dan zit er niks anders op dan veel Axe Leather & Cookies opspuiten en de hele dag Andrew Tate kijken', schrijft Tessa Sparreboom.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tessa Sparreboom

Jonge mannen zijn doodongelukkig, lees je in alle kranten. ‘Jongens hebben het zwaar. Overal vallen mannen van hun voetstuk,’ zei ontwikkelingspsycholoog Steven Pont afgelopen vrijdag in Trouw. ‘Trainers. Acteurs. Presentatoren. Mensen tegen wie ze opkijken.’ En zo is het. Wat moet je als zestienjarige scholier nog als je je niet meer kan optrekken aan helden als Matthijs van Nieuwkerk, Mart Smeets, Marc Overmars, Harvey Weinstein en Woody Allen? Dan zit er niks anders op dan veel Axe Leather & Cookies opspuiten en de hele dag Andrew Tate kijken.

Wat daar allemaal van komt konden we vandaag dan weer lezen in een reportage van de Volkskrant. Journaliste Elsbeth Stoker was op pad geweest met Femke Halsema, die regelmatig met scholieren en mbo-studenten in gesprek schijnt te gaan ‘om de jeugdcultuur beter te begrijpen’. Zij liever dan wij. Beter nog naar een Russische strafkolonie dan een halve dag op de ROC Top van Amsterdam-Noord luisteren naar Samirs en Delano’s die uitspraken doen als ‘er zijn sowieso vrouwen die valse aangifte van aanranding doen voor het geld’ en ‘als ik een zoon krijg die zegt dat hij homo is, dan zet ik hem het huis uit’.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap