Spring naar de content

Goede Tijden, Foute Tijden

Staat ook uw horloge inmiddels weer op wintertijd? Mooi! Maar toch is het tijdstip dat uw uurwerk op dit moment aangeeft ‘fout’. Het is namelijk op 16 mei 1940 bedacht door…

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roelof Bouwman

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

…de Duitse bezetter. Anders was het nu veertig minuten vroeger geweest. Ingewikkeld? Welnee. Het zit zo:

Toen de Tweede Wereldoorlog begon, gold in Nederland nog de in 1909 ingevoerde ‘Amsterdamse Tijd’, die twintig minuten voorliep op de Greenwich Mean Time (GMT), de wettelijke tijd voor Engeland, Schotland en Wales. Als het in Londen 12.00 uur was, was het dus in Amsterdam 12.20 uur.

De Duitsers schaften op 16 mei 1940 de Amsterdamse Tijd af. Daarvoor in de plaats kwam de Midden-Europese Tijd (MET), die niet twintig minuten, maar een uur voorliep op de GMT.

Na de bevrijding werd deze tijd gehandhaafd. Wel werd in 1945 de zomertijd afgeschaft (om in 1977 opnieuw te worden ingevoerd), maar dat kon bezwaarlijk een anti-Duitse maatregel worden genoemd. De introductie ervan had namelijk reeds in 1916 plaatsgevonden.