Spring naar de content
bron: buitenhof

Dit is wat er niet deugt aan de ‘morele ambitie’ van Rutger Bregman

Als je een betere wereld wilt, zegt Rutger Bregman, moet je granaten kopen voor Oekraïne. De strijd tegen Poetin is ‘moreel juist’, dus: op naar de granaatshop. Dat is 'morele ambitie'. Jan Kuitenbrouwer legt uit waarom deze onzin serieus wordt genomen. 'Bregman haalt een wisseltruc uit.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

Aan de overkant waren een stel bouwvakkers aan het werk. Ze hadden een flinke boombox bij zich, die de straat vulde met junglemuziek. Onze hoogbejaarde overbuurvrouw vroeg aan de mannen of het wat zachter kon, maar zij negeerden haar. Een uur later vroeg zij het opnieuw. ‘Mijn man is ziek, weet u, hij heeft zijn rust nodig…’ De mannen haalden hun schouders op, de junglemuziek ging door. Vanachter het raam van mijn werkkamer sloeg ik het tafereel gade. Moest ik iets doen? Ik was net Buitenhof aan het terugkijken. Een gesprek met Rutger Bregman, die een boek heeft geschreven over ‘morele ambitie’. De 'elite' heeft te weinig morele ambitie, meent hij. Al die bevoorrechte multivinkers vínden wel van alles, maar zetten die opinies nooit om in daden.

Verrek, Bregman heeft gelijk, dacht ik. Morele ambitie, dat is het, dáár komt het op aan! Ook hier! Ik ben naar buiten gelopen en heb die bouwvakkers even kennis laten maken met de honkbalknuppel die wij in de gangkast bewaren. Het was een heerlijk gevoel, mijn borst zwol van trots en voldoening. Deze misstand was beëindigd dankzij mijn Morele Ambitie. Rutger, bedankt!

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap