Spring naar de content

Gevonden geld

Dat het Stimuleringsfonds voor de Pers soms scheutig is met subsidies weten we sinds het miljonair Grimbert Rost van Tonningen eerder dit jaar 170.200 euro toeschoof voor zijn opiniewebsite Pluspost.nl.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Journalistieke ondernemers Bert Kok (ex-ANP) en Marijn Deurloo (ex-Telegraaf) zetten hoger in en vroegen voor hun site Journalist.nl 190.900 euro. Ze kregen de helft.

Van harte meneer Deurloo, wat gaat u met die 95.450 euro doen?

“Uitzoeken of er behoefte is aan een uitwisselingsplatform voor journalistieke producties. We hopen te bewijzen dat die behoefte er is. In de Verenigde Staten is het al wel geprobeerd. Negen van de tien projecten zijn mislukt.”

Toch krijgt u 95.450 euro.

“Het is natuurlijk gevonden geld.

Maar zonder die subsidie waren we ook begonnen. De site is nu alleen gemakkelijker van de grond te krijgen.”

Is de champagne al ontkurkt?

“Dat champagnemoment moet nog komen, als we elkaar volgende week zien. Maar we gaan er wel serieus mee aan de slag. Het gaat hier wel om gemeenschapsgeld; dat moeten we goed besteden. Bovendien hebben we er ook eigen geld in zitten.”

Hoeveel?

“Met zijn drieën 32.000 euro. Ruim 10.000 euro per persoon dus.”

Die investering kunnen de mannen wel terugverdienen middels het schrijven van uren. Ze gaan immers onderzoeken of media en journalistenopleidingen eigenlijk wel behoefte hebben aan een digitale ontmoetingsplek. De website gaat ‘nog dit jaar’ van start.

Meneer Kok, hoe kansrijk is uw project?

“We zeggen niet dat we het ei van Columbus hebben gevonden. We gaan kijken: is dit iets?”

Een proefballonnetje dus?

“Nee, we steken hier veel tijd en eigen geld in. De Hogeschool Utrecht werkt – onder meer met lector Piet Bakker – ook mee. Die moet ook betaald worden. En we gaan er zelf ook uren aan besteden.”


Hoe hoog is de uurprijs die u aan uzelf gaat factureren?

“Is dat relevant?”

Ja.

“We gebruiken dezelfde prijzen als de Hogeschool Utrecht. Voor het opzetten van de online-enqute is dat het tarief voor junior onderzoeker en voor andere werkzaamheden die voor senior onderzoeker. Die dagvergoeding is ongeveer 1100 euro.”

Onderwerpen