Spring naar de content

Gemeente Haarlem dreigt kunst te censureren

Gevalletje van bijna-kunstcensuur in Haarlem. Daar is PvdA-wethouder annex loco-burgemeester Maarten Divendal (onder andere verantwoordelijk voor onderwijs en beheer openbare ruimte) niet echt te spreken over een kunstexpositie in de monumentale kloosterzaal van het stadhuis. Op deze expositie, onderdeel van de expositiereeks Haarlem Monumentaal, wordt werk vertoond van jonge kunstenaars die zich laten inspireren door thema’s als lichamelijkheid en intimiteit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Te zien zijn onder andere eclectische variaties met opblaaspoppen, glazen condooms, vergulde vulva’s (sic) en anti-symmetrische grofkorrelige diepgangfoto’s van mannen waarbij de neus is weggeshopt tot een gapend gat. “Is kunst,” zegt de gastconservator van kunstenaarsvereniging De Vishal die de expositie bij elkaar heeft geëxpressioneerd. “Is veel te schokkend,” zegt wethouder Divendal, tevens broer van de in kunstenaarskringen beroemde fotograaf Leo Divendal, en hij heeft aangegeven dinsdag hierover in gesprek te gaan met het Haarlemse college van B&W.

HP/DeTijd belde met Aart van der Kuijl, één van de coördinatoren van kunstenaarsvereniging De Vishal:

Typisch kunstenaars: nauwelijks een expositie geopend of er is al weer heibel.
“Ik begrijp er maar weinig van: tijdens het inrichten van de expositie werd er nog gewoon lacherig gedaan over de kunststukken. Waar die heftige reactie nu ineens vandaan komt is mij een raadsel.”

Nou ja, jullie maken dus kunst die te schokkend is voor ambtenaren.
“Tsja, schokkend…De functie van kunst is natuurlijk dat het provocerend en confronterend is, maar het gaat hier heus niet om porno of extreem geweld. Het is kunst die de realiteit benadert met een duidelijke knipoog.”

De wethouder vindt het toch een beetje jammer dat bezoekers hier ongevraagd mee in aanraking komen.
“Zo ken ik de wethouder niet, moet ik zeggen. Ik heb zelf een beetje het idee dat de journalist van het Haarlems Dagblad de boel op scherp wil zetten. Storm in een glas water. Hoop ik.”

En wat nou als het college besluit de expositie te sluiten?
“Als het daar op uitdraait dan mogen we gerust zeggen dat in Haarlem de klok heel ver wordt teruggezet.”

UPDATE, 16.29 uur: In een telefonische reactie laat de woordvoerder van de gemeente Haarlem het volgende weten: “Wij hebben besloten om de conservator en de kunstenaarsvereniging voor te stellen de complete expositie te verplaatsen naar een minder openbaar gedeelte van het stadhuis. Op die manier worden toevallige bezoekers niet met deze kunst geconfronteerd en kan de expositie ook meer binnen de context worden gezien. Mocht men niet akkoord gaan met ons voorstel van verplaatsing, dan verwijderen we de gehele expositie.”

Of de kunstenaarsvereniging akkoord gaat met het verplaatsingsvoorstel van de gemeente is nog niet bekend.

Foto: Ashkan Honarvar

Onderwerpen