Spring naar de content

Ongevraagd advies voor Marcel van Dam

Niemands land heet het nieuwe boek van Marcel van Dam. Oud-vakbondsman Ap van der Map vindt dat nogal een vreemde titel voor iemand die op de Veluwe een immens landgoed bewoont. En dus kreeg Van Dam post…

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Geachte heer Van Dam,

Neemt u mij niet kwalijk dat ik u zomaar lastig val, maar het is dus zo dat mijn vrouw vanmiddag thuiskwam en zei dat ze bij het winkelen ergens een boek van u had zien liggen. Ze had het niet gekocht hoor, want gelukkig weet ze wel zo ongeveer wat ik over boeken denk. Het is namelijk zo dat ik vaak door boeken helemaal op mijn verkeerde been ben gezet. Zo kreeg ik een paar jaren geleden van mijn gestudeerde achterneef uit Hulshorst een boek op mijn verjaardag dat ‘Opwaaiende zomerjurken’  heette. Beregoeie titel, dacht ik toen, maar nadat ik het begon te lezen bleek dus dat dat boek helemaal niet over zomerjurken ging en helaas dus ook niet over het opwaaiende effect ervan. Dus dat was nogal een kouwe kermis voor mij, waarvan ik dan ook gauw weer ben thuisgekomen, dat snapt u wel.

Nu schijnt het dus zo te zijn dat uw nieuwe boek ‘Niemands land’  heet. Ik heb daar zojuist die gestudeerde achterneef van mij uit Hulshorst over opgetelefoneerd, want ja, op zich wil ik het best nog wel een keertje weer proberen, met het lezen van boeken bedoel ik, maar dan moet dus wel de titel kloppen. Maar nou zei die achterneef dus dat u bij hem in de buurt woont en dat u juist ontzettend véél land heeft. Ruim 80 duizend vierkante meter zelfs en daar hebt u volgens mijn achterneef in het jaar 2000 bijna 2 miljoen euro’s voor neergeteld. Dus ja, dan zit het met de titel van uw boek al gelijk helemaal fout, zou ik zo denken.

Maar omdat ik u dus best wil assisteren met uw schrijverij, heb ik een betere titel bedacht. Wat dacht u van ‘Iemands land’? Of misschien is ook ‘Land goed’  wel geschikt, als u dat liever heeft, want dan is het dus een soort woordspeling die helemaal klopt met uw eigen woonsituatie, als het ware. Ik denk eigenlijk wel dat dat voor de tweede druk nog veranderd kan worden, zodat u in elk geval geen last krijgt van teleurgestelde lezers die met z’n allen uw oprijlaan komen blokkeren.

Fijn dat ik u op deze manier toch een beetje heb kunnen helpen!

Met hartelijke groet,

Ap van der Map

Eerdere brieven van Ap van der Map:
Last minute aanmelding voor de Gay Pride
De VARA is één lid armer
Sharon Dijksma krijgt antwoord
Vrij Nederland zaait verwarring

Onderwerpen