Spring naar de content
bron: anp

Drie (of eigenlijk vier) argumenten om te stemmen op GroenLinks-PvdA

Ilja Leonard Pfeijffer legt uit waarom een stem op GroenLinks-PvdA het beste is voor Nederland. 'De VVD belooft voortzetting van dat rampzalige beleid en de partij van Omtzigt eveneens.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ilja Leonard Pfeijffer

Omdat dit mijn laatste column voor de verkiezingen zal zijn, lijkt een ongevraagd stemadvies gepast. In feite is het niet zo moeilijk. We kunnen de keuze op drie verschillende manieren analyseren, en alle drie deze redeneringen leiden tot dezelfde uitkomst. 

De eerste invalshoek is strategisch. Drie partijen strijden om de winst. De overige doen niet meer mee. Twee van deze drie zijn uitgesproken rechtse partijen. De derde is uitgesproken links. De twee rechtse partijen trekken naar elkaar toe en zullen samen een regering formeren indien een van beide wint. Het zal sowieso getalsmatig lastig zijn een links kabinet samen te stellen. De enige kans daartoe doet zich voor wanneer de fusiepartij van PvdA en GroenLinks de grootste wordt en het initiatief voor de formatie naar zich toe kan trekken. Als u een rechtse regering zou willen, zou u mijn columns niet lezen, dus stemt u op de linkse fusiepartij. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap