PvdA en D66 wilden oorlog
Terwijl de crisis in Den Haag met de minuut verergert, raakt de inhoud van het rapport van de commissie Davids een beetje op de achtergrond. Een belangrijk punt is namelijk dat het volkenrechtelijk mandaat volgens Davids ontbrak. Slechts twee partijen zagen dat goed in de roerige januarimaand van 2003. GroenLinks en de SP. De PvdA en D66 hadden daar echter lak aan.
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties nam de befaamde resolutie 1441 in november 2002 aan om Saddam Hoessein te dwingen wapeninspecteurs toe te laten en openheid te geven over de aanwezigheid van mogelijke massavernietigingswapens. Probleem van de resolutie is dat er niet volledig duidelijk uit blijkt wanneer een oorlog tegen Irak gelegitimeerd zou zijn. Een punt dat Femke Halsema (GroenLinks) en Harry van Bommel (SP) gelijk zagen. Het groen-rode blok wilde uitsluiten dat de Verenigde Staten op grond van de resolutie een oorlog tegen Irak zouden beginnen. Wat uiteindelijk dus wel gebeurde. Met gedoogsteun van de Nederlandse regering.
Toen het in maart 2003 echter los ging met de inval in Irak waren de PvdA en D66 er als de kippen bij om de inval af te wijzen. Belangrijker is dat [[popup file=”2010-01/motie_halsema_van_bommel.jpg” description=”de motie van het koppel Halsema/Van Bommel” align=”inline” ]] twee maanden eerder niet werd gesteund door de [[popup file=”2010-01/rapport_davids.jpg” description=”PvdA en D66″ align=”inline” ]]. HP/De Tijd is benieuwd hoe beide partijen dat gaan oplossen in de komende debatten als het gaat over de volkenrechtelijke aspecten van het rapport.