Spring naar de content

SGP-humor

Héél grappig vond-ie het, SGP-woordvoerder Menno de Bruyne. Een losse opmerking in de wandelgangen van het Tweede Kamergebouw leidde maandag tot een openingsartikel in De Telegraaf. De SGP zou vrouwen via trucs gaan weren uit haar organisatie, nu een oordeel van de Hoge Raad aanstaande is dat stelt dat de partij ook vrouwen de kans moet geven zich in de Tweede Kamer of andere organen te laten verkiezen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

De Bruyne had gegrapt dat de vrouwen bij de SGP achter hun man staan. Dus op de kandidatenlijst voor de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen zou op nummer 1 meneer en op nummer 2 mevrouw Van der Vlies staan, en op nummer 3 meneer en op nummer 4 mevrouw Van der Staaij. En, vulde De Telegraaf meteen maar even in, mevrouw Van der Vlies en mevrouw Van der Staaij zouden dan vrijwillig van hun zetel afzien, waarop alsnog de mannen die lager op de lijst stonden de Kamer in zouden schuiven.

Het is voor mensen die een hekel hebben aan De Telegraaf natuurlijk lekker makkelijk om die krant een beetje uit te lachen om die (vermoedelijke) canard. Maar dat is toch echt te kort door de bocht. Want zo ongeloofwaardig is het niet dat een politiek redacteur van een grote krant de SGP volstrekt serieus neemt als een woordvoerder van die partij uitlegt hoe de heren straks de wet gaan omzeilen. Enerzijds natuurlijk omdat je een woordvoerder van een rechtschapen partij sowieso serieus neemt, anderzijds omdat het volledig past in het verleden van de SGP: het enige recht van de vrouw is de aanrecht (en het enige bed het kraambed).

Van een partij die serieus genomen wil worden - en die dankzij de superieure rol van aanvoerder Bas van der Vlies in de Tweede Kamer ook al vele jaren uiterst serieus genomen wórdt - verwacht je geen grappen over de eigen middeleeuwse opvattingen. De wijze waarop de SGP aankijkt tegen de rol van vrouwen in de maatschappij vertoont grote gelijkenis met de behandeling van vrouwen in moslimgemeenschappen, en daar ziet ook niemand de humor van in. Dat we SGP'ers in de bible belt hun gang laten gaan, hebben ze dan ook louter te danken aan hun bescheiden opstelling in het publieke debat. Het is dan nogal dom om met 'humor' ten koste van de vrouw de schijnwerpers vol naar je toe te trekken.


Jan Dijkgraaf ([email protected])

Onderwerpen