Spring naar de content
bron: anp

Een op drift geraakte wereld

De wereld zal na 7/10 niet meer hetzelfde zijn; het werd ook na 9/11 volop gedebiteerd. In deze ongewisse tijden klampen we ons vast, ja, aan wie of wat? Aan Sweet Caroline of die wankele jongen van Omtzigt? Dan liever nog een rondje Rutte. En: waarom Maarten van Rossem naar Vandaag Inside moet. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Brandhaarden

"Wat vind jij ervan?” vroeg de hoofdredacteur toen ik ’m belde over de situatie in het Midden-Oosten. Zijn vraag, in alle eenvoud, overviel mij, want ik vond er niet zozeer iets van, ik meende dat die vraag op dat moment niet op een antwoord zat te wachten. Er was namelijk een andere vraag die mij sinds 7 oktober bezighoudt: hoe loopt dit in hemelsnaam af? Voor Israël en de rest van het Midden-Oosten, voor westerse samenlevingen waar de strijd kan overslaan naar aldaar levende pro-Israëlische en pro-Palestijnse sympathisanten, voor het arme Oekraïne, waar bijna niemand het meer over heeft? 

Ik herinner me hoe we in 1991, na de val van de Muur en de ontbinding van de Sovjet-Unie, dachten dat er nooit meer oorlog zou komen. De geschiedenis was tot een einde gekomen. Een nieuw tijdperk brak aan met vrede en voorspoed. Amper een jaar later brak de pleuris uit in voormalig Joegoslavië, met ‘Srebrenica’ in 1995 als dieptepunt. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap