Spring naar de content

Hup, Jeanine

Dijkgraaf: Wat ga jij stemmen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Blijboom:

Dijkgraaf: Sorry, er zit ruis op de lijn. Wat ga je stemmen op 3 maart?

Blijboom: Van de PvdA mag ik de lezers in het Arabisch aanspreken. De PvdA is, vreemd genoeg, de populairste partij onder scholieren. En met het oog op jouw en mijn toekomst zijn scholieren degenen die dit blad moeten gaan kopen, vandaar deze knieval. Maar als je het mij op de man af vraagt: ik stem op Jeanine Hennis-Plasschaert, die Europarlementariër van de VVD. Wat heet: als haar naam niet op de lijst staat omdat het hier gemeenteraadsverkiezingen betreft, zet ik ‘m er gewoon met potlood bij!

Dijkgraaf: Dus je stemt ongeldig. Goed bezig, Blijboom. Jij hebt nog het geluk dat je in 020 woont. Ik moet mijn stem uitbrengen in Lemsterland. Ik woon daar, in het buurtschap Eesterga, fantastisch. Maar eens per vier jaar heb ik spijt als haren op mijn borst van die verhuizing naar het hoge noorden: deze, de dag waarop ik mijn democratische burgerplicht ga vervullen. Er is in Lemsterland namelijk niet één partij die ik serieus neem. Zo schijnt een van de partijen een demente bejaarde op de lijst te hebben staan. Ogenschijnlijk wel op een onverkiesbare, twaalfde plaats, maar goed. Zo’n murmelend besje zou maar met voorkeurstemmen gekozen worden…

Blijboom: Gemeenteraadsverkiezingen zijn toch sowieso niet serieus te nemen? Rajiv Bali, de uitbater van mijn favoriete vreetschuur Mother India in de Ter Haarstraat (probeer er de king prawn madras eens) praat amper Nederlands, maar heeft zich wel verkiesbaar gesteld, namens een partij waarvan de naam me allang is ontschoten. Hij had zelf stenciltjes met zijn naam erop gemaakt. Plus de verkeerde datum. En die had-ie op al die papiertjes dan weer met de hand verbeterd. Nou ja, hij was niet de enige. Ook die PvdA-posters van Martientje Kuitenbrouwer hadden een verkeerde datum. Terwijl je toch zou zeggen dat iemand met zo’n naam behoorlijk taalvast zou moeten zijn.


Dijkgraaf: Om ellenlange vergaderingen met de redactieraad te voorkomen, heb ik die laatste opmerking even niet begrepen. Nog een voorbeeld uit Lemsterland: de columniste van de plaatselijke krant, een zichzelf Meisje noemende Mevrouw, had een foutje gemaakt in een stukje over de VVD. Vervolgens ging de vader van het VVD-raadslid dat op 3 maart lijsttrekker is, in een ingezonden brief het ontslag van die columniste eisen. Nou, een VVD-topvrouw die haar vader het vuile werk laat opknappen, daar kan ik óók al niet op stemmen, dat snap je.

Blijboom: Dat was vast Jeanine Hennis-Plasschaert niet, want die kan heel goed voor zichzelf opkomen. Maarre… waarom zitten we hier eigenlijk over politiek te neuzelen? Dit wordt toch geacht een sportrubriek te zijn? Ben ik dáárvoor naar Ajax-Juventus geweest?

Dijkgraaf: We mogen aantreden in de Verkiezingsspecial van dit prachtblad. We kunnen dus makkelijk een bruggetje naar Ajax maken nu ze zijn afgegaan tegen Juventus, want dat is óók een partij die de kiezers keer op keer teleurstelt. Maar ik weet niet of de hoofdredacteur dat op prijs stelt. Even wachten…

Blijboom: Huh, maar dat ben j…

Dijkgraaf: Nee, Blijboom, we houden het bij de gemeenteraadsverkiezingen, zegt-ie. Dus nogmaals: wat stem jij? En dan niet zo flauw doen over die Hennis-Plasschaert, want zolang er Hennis voor Plasschaert staat, is dat toch een kansloos verhaal. Dus: welke partij, welke persoon en waarom?

Blijboom: Ajax gíng niet af tegen Juventus! Het is alleen zo vervelend dat…

Dijkgraaf: Stop!

Blijboom: Burgemeester Cohen heeft gezegd dat-ie het erg gezellig zou vinden als Nelly Frijda in de raad zou komen. En die lol gun ik ‘m wel, dus ik stem op Red Amsterdam ondanks dat gruwelijk-woordspelerige logo met AMSTRE


DAM. Die partij is vóór het behoud van alle monumenten die de stad rijk is, van het Paleis op de Dam via de Bijenkorf tot de Munttoren. En mijns inziens valt Ajax daar ook onder, dus…

Dijkgraaf: Genoeg! Nelly Frijda? Gemeenteraad? Ja, zo kan Lemsterland het ook! Wij hebben Epke Zonderland. Annamarie Thomas. En niet te vergeten: Rintje Ritsma. Maar die staan volgens mij niet op de lijst. Weet je wat?

Blijboom: Nou?

Dijkgraaf: Ik schrijf ook Jeanine Hennis-Plasschaert erbij!