Spring naar de content

Joden-zijn-dik-columniste Raja Felgata solliciteert bij HP/De Tijd

Of we Raja Felgata [[popup file=”2010-04/afbeelding_3.png” description=”even wilden bellen” align=”inline” ]]. De na een slechtnieuwsbrief ontslagen vertrokken columniste van Revu vond onze berichtgeving daarover ‘feitelijk onjuist’ en overweegt een gang naar de Raad voor de Journalistiek. De auteur van het artikel, HP/De Tijd-stagiaire Charlotte Bouwman, belde de [[popup file=”2010-04/afbeelding_8.png” description=”via Twitter steeds onsamenhangender agerende” align=”inline” ]] columniste. Verslag van een hilarisch telefoongesprek dat boos begint, maar eindigt in een sollicitatie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

“Ja, Charlotte, haha, hallo. Wat jij hebt geschreven daar klopt natuurlijk helemaal niets van. Het hele stukje is gewoon zooo suggestief! Het is niet erg als jij een stukje schrijft over mijn column, maar doe dat dan wel juist. Ik ben níet ontslagen! Die kop is gewoon zo ontzettend suggestief. Met die kop lijkt het alsof ik [[popup file=”2010-04/afbeelding_7_copy1.png” description=”antisemitische uitspraken” alt=”Uit Raja Felgata’s open brief aan Robert Vuijsje.” align=”inline” ]] heb gedaan.”

Heeft u die dan niet gedaan?
“Natuurlijk heb ik geen antisemitische uitspraken gedaan! Ik heb gewoon gedaan wat Robert Vuijsje ook heeft gedaan in zijn boek.”

Dus omdat Robert Vuijsje het doet, mag u het ook?
“Ja natuurlijk, dat is gewoon mijn vrijheid van meningsuiting. Maar als Robert Vuijsje het doet, de zoon van, is het natuurlijk goed. Als ik het doe ben ik een joden-zijn-dik-columniste. Wat is dat voor columniste, een joden-zijn-dik-columniste? Ik ben gewoon een columniste! Als ik het doe is het meteen slecht. Ik heb dat stukje gewoon geschreven, ik heb gewoon hetzelfde gedaan als Vuijsje. Dat is mijn humor. Ik wilde zijn boek eigenlijk helemaal niet lezen, maar toen ik het aan het lezen was vond ik het toch wel leuk. En daar wilde ik op reageren, door hetzelfde te doen als hij. Ik heb niet nagedacht over de gevolgen. Dat er dan meteen weer van die Telegraaf-koppen verschijnen… ‘Joden-zijn-dik columniste ontslagen bij Revu.’ Als je De Telegraaf bent oké… HP/De Tijd kan dit niet doen.” 

Dus daarom bent u boos?
“Nou ja, boos.. Daar struikel ik over.”

Maar waarom bent u dán ontslagen bij Revu?
“Meisje, luister nou, ik ben niet ontslagen. Er waren twee hoofdredacteuren. En de vorige hoofdredacteur, Altan, had in januari al afgesproken dat hij eind maart bij de VARA zou gaan werken. En dan liep ook het contract van mij en Zarayda (de andere columniste op haar pagina, red.) af. Dus op het moment dat Altan wegging, nam de nieuwe hoofdredacteur ook gewoon nieuwe columnisten mee en werd mijn contract niet verlengd.

Als een contract van een freelancer niet wordt verlengd, komt dat toch neer op ontslag?
“Ja, zo zou je het ook kunnen zeggen. Maar jullie willen gewoon het woord ‘ontslagen’ kunnen gebruiken. Ja, ik heb een uitlokkende column over Vuijsje geschreven. Maar ik heb ook een uitlokkende column over de hoofdredacteur, Frans Lomans, geschreven. Die werd ook gewoon geplaatst, Lomans die begrijpt dat.”

U zegt in uw blog dat u naar de Raad voor de Journalistiek wil stappen. Waarom?
“Die raad is er voor mensen die vinden dat ze onjuist in de media zijn gekomen. Als je mij nou gewoon had gebeld. Ja, ik heb met je getwitterd, maar als je nou gewoon even een privébericht had gestuurd, dan had je een veel beter bericht geschreven, meisje. Ik weet dat je stage loopt, maar ik wil er niet de dupe van zijn dat een stagiair feitelijke onjuistheden over mij publiceert en dat ik daardoor negatief in de media kom. Jullie schrijven dat op zó een suggestieve manier, zó een suggestieve kop…”

Maar geen feitelijke onjuistheid dus.
“Maar je zegt dat ik ontslagen ben en dat is niet waar! Niet waar! Dat is een feitelijke onjuistheid. En een suggestie wekken is nog veel erger. Een feitelijke onjuistheid en een suggestie, dat kan niet, dat is het eerste wat je leert op de school voor de journalistiek hoor!”

Bent u eigenlijk niet gewoon jaloers op Vuijsje?
“Jaloers? Is dat een serieuze vraag? Ik kan mijn punt bewijzen nu. Hij kan het wel zeggen, maar ik niet. En daardoor is mijn punt dus bewezen.”

Waar wilt u in de toekomst gaan schrijven?
“Bij HP/De Tijd ga ik schrijven!”

HP/De Tijd? Het blad dat u veracht en dat ‘de laatste jaren zo ongelooflijk in niveau is gedaald’?
“Het is tijd om de mensen die HP/De Tijd lezen gewoon eens flink wakker te schudden. En als je daarvoor gewoon een goede columniste wilt hebben, moet je mij bellen. Jullie maken je zo druk over mij, jullie betrekken Fatima Elatik er ook nog bij!”

Wij hebben Fatima Elatik er niet bij betrokken, zij heeft er zelf op gereageerd.
“Dat is wel zo, maar jullie maken je gewoon veel te druk over mij. Via Twitter de hele tijd, nu weer dit stukje over Fatima. Dus jullie moeten me maar gewoon bellen.”

De kans dat Felgata onder de huidige hoofdredacteur HP/De Tijd-columniste wordt, lijkt gering. Jan Dijkgraaf reageert summier: “Ik heb al een lekker wijf.”

UPDATE, 16.13 uur – Raja is er maar druk mee vanmiddag. Nu doet ze haar beklag op uithuilsite Wereldjournalisten.nl. Mooiste quote: “Ik denk dat als ik Anita had geheten en blauwe ogen had gehad, de column niet op die manier was opgepikt.”

Onderwerpen