Spring naar de content

WK-voetballand Zuid-Afrika vreest oorlog

Door de moord op Eugène Terre’Blanche door twee jonge zwarten is de sfeer in Zuid-Afrika om te snijden. Is het WK Voetbal in gevaar? Dat niet, maar: ‘een oorlog is zo begonnen’. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Er ligt een blond meisje op het gras. Twee jaar oud is ze, misschien drie. Ze slaapt. Op een dekentje. Oogjes dicht, duimpje in de mond. Om haar heen staan haar ouders. Vader heeft een shirt aan met daarop de tekst ‘100% Boer’. Moeder heeft de vlag van de Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB) met beide handen stevig vast. Opa en oma zitten in volledige uitrusting van diezelfde beweging in zelf meegebrachte stoelen. De familie heeft geen plaatsen in de Protestaanse Kerk aan de Visserstraat in Ventersdorp kunnen bemachtigen. Daar is de dienst bezig voor Eugène Terre’Blanche, hun leider die eerder in de week is vermoord door twee jonge zwarten. Als het oude volkslied van Zuid-Afrika wordt ingezet, gaat iedereen staan. Ook opa en oma. Het blonde meisje slaapt vredig door.
Twee uur eerder proberen we Ventersdorp in te rijden. Vijf kilometer voor het geboortedorp van Terre’Blanche staan we al muurvast. Sympathisanten uit het hele land komen hem de laatste eer bewijzen. Bij binnenkomst krijgen we van twee jongens – kortgeknipt, bruine kleding, wapens bij de hand – een kaart. Beskerming Vir Die Afrikaner (Bescherming voor de Blanke Afrikanen) staat er op. Als we worden aangevallen, kunnen we het nummer op de kaart bellen en zullen zij direct in actie komen.
De laatste kilometers lopen we. De menigte is volkomen wit. De enkele zwarte aanwezige is journalist of cameraman. Naast ons loopt een groep mannen. Veertigers, geen Boeren. Ik vraag waarom zij hier zijn. “We komen uit Johannesburg en zijn er doodziek van. Het gaat maar door. Blanken worden langzamerhand allemaal uitgemoord. Door hier te zijn willen we aangeven dat we er genoeg van hebben.”

Lees de rest van het artikel in HP/De Tijd van deze week