Spring naar de content

Woede in Griekenland over de dreigende bezuinigingen

Griekenland staat voor een gigantische bezuinigingsoperatie. De woede en de onrust onder de bevolking zijn groot. HP/De Tijd volgde de historische marathonroute en peilde de stemming. ‘We hebben dit voor negentig procent zelf veroorzaakt.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark Traa

Start – Marathonas
Het is een lome zondagochtend. Vijf oude mannen zitten rond een tafeltje in het morsige drinklokaal voor oude mannen. Een man met een pet en een volstrekt uitdrukkingsloos gezicht wekt met een kort gemompel de razernij van zijn zwaarbesnorde buurman, die met een hand leunt op zijn wandelstok. We kunnen ze niet verstaan.
“!!!” roept de man met wandelstok.
“…” reageert de man met de pet.
De man met de wandelstok rolt met zijn ogen. “!!!!!”
Er klinkt een verachtelijke snuif onder de pet. De andere tafelgenoten vallen stil.
De knokkels rond de wandelstok worden wit. Dreigend gaat hij een decimeter de lucht in.
“????!!” vraagt de man met de stok aan de andere oudjes. Die wenden hun blik af.
De man met de pet toont zich verontwaardigd. Zijn kin gaat naar voren. Met vuur in de ogen kijkt hij opzij. “!”
Dat is een woord te veel. De wandelstok bonkt twee maal op de vloer. Er klinkt een rauwe kreet. “#$&*#,” ongetwijfeld een diepe belediging, dondert door het drinklokaal. Niemand kijkt op.
“!!!” snauwt de man met de pet nog terug. Het zijn de laatste woorden die hij het komende uur zal uitspreken.
De ruzie tussen de twee oude mannen zou over de voetbaluitslagen kunnen zijn gegaan, of over elkaars familie. Maar tegenwoordig is het een veilige gok dat verhitte discussies tussen Grieken over de economie gaan. Want de door de regering aangekondigde draconische bezuinigingen – kort gezegd: vrijwel iedereen moet fors inleveren – zijn hét gespreksonderwerp. Het televisienieuws toont veel ernstige gezichten, het woord ikonomia valt voortdurend. We zien tienduizenden betogers in Athene. Traangas. Molotovcocktails.
Maar Athene is een ander universum voor de oude mannen in het drinklokaal. We bevinden ons 42 kilometer verderop, in Marathonas, het historische plaatsje van waaruit soldaat Phidippides volgens de overlevering in 490 voor Christus de eerste marathonafstand naar Athene rende – om daar vervolgens dood ter aarde te storten. Marathonas is nu een provinciestadje waar er zoveel van zijn: een centraal plein met een kerk, twee winkelstraten. Auto’s zijn bedekt met een laag stof, afkomstig van de omringende heuvels.

Lees de rest van het artikel in HP/De Tijd van deze week