Spring naar de content

Wat niet meer mag

Kan en mag tegenwoordig alles maar op seksueel gebied? Nee, die schijn bedriegt, want vooral in de jaren zeventig was veel meer geoorloofd dan nu. Negen korte casestudies.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roelof Bouwman

Tal van bekende Nederlanders lieten in de jaren zeventig graag weten hoe ruimdenkend ze wel niet waren. Neem toenmalig PvdA-boegbeeld Hedy d’Ancona, die in 1973 samen met haar toenmalige echtgenoot, de psychiater Guus de Boer, een openhartig interview gaf aan NRC Handelsblad. Nadat De Boer vrijmoedig kond had gedaan van zijn visie op het verschijnsel jaloezie (“Als Hedy op een feest aan het vrijen is met een ander en ik heb op dat moment niemand, dan heb ik de pest in, ben ik jaloers. Heb ik zelf op zo’n avond ook iemand anders, dan kan het me niet schelen”) kwamen de kinderen van het stel ter sprake. “Ik ben erg erotisch, ik vrij vaak met ze, ook met Guus, of met anderen, dat vind ik heerlijk,” tekende de krant op uit de mond van d’Ancona.
Zelfs toenmalig FNV-voorzitter Wim Kok blies – op bescheiden wijze – zijn partijtje mee. Aan Vrij Nederland vertelde hij in 1975 dat hij tijdens een vakantie in Denemarken naakt had gezwommen. Kok bleek het dermate ‘zalig’ te hebben gevonden dat hij het – zoals een echte socialist betaamt – meteen maar wilde opleggen aan anderen. “Die hele taboeachtige sfeer (rond naaktrecreatie – RB) moet zo snel mogelijk opgedoekt worden. Ik denk dat je ermee bereikt dat de mensen hun masker afwerpen.” Panorama wilde ook van Kok weten of hij weleens naakt door z’n eigen huis liep. Dat bleek niet het geval. Wel liet Kok trots weten dat hij niet schroomde om samen met zijn dochter onder de douche te staan: “Op dat punt is er geen enkele remming.”

Lees de overige acht korte casestudies in HP/De Tijd van deze week