Spring naar de content

Alles, altijd en overal online

Vijftien jaar geleden schreef Maurice de Hond een boek over de toekomst van internet. Voor HP/De Tijd blikt hij opnieuw vooruit. Techniek is maar bijzaak, stelt hij, het gaat erom wat mensen doen met hun nieuwe mogelijkheden. ‘Alleen wie flexibel is, kan overleven’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Precies vijftien jaar geleden schreef ik het boek Dankzij de snelheid van het licht. Dat was aan het begin van de grote opkomst van internet. Hoewel de hoofdlijnen van mijn voorspellingen wel ongeveer uitgekomen zijn, blijft het voorspellen van de toekomst natuurlijk altijd een hachelijke zaak. Zeker ook in het besef dat de ontwikkelingen steeds sneller gaan en we dus kunnen verwachten dat er de komende twintig jaar meer gaat veranderen dan de afgelopen dertig. Het is zonneklaar dat de ontwikkelingen rond digitalisering ook de komende periode de economische en maatschappelijke veranderingen in de wereld zullen domineren. Naast de fysieke wereld bestaat inmiddels een virtuele wereld – en die wordt steeds belangrijker.

Ik zou 2030 kunnen beschrijven in een soort science fiction-vorm, met bijzondere (digitale) apparaten die we dan hebben en wat we daar dan mee doen. Maar de echte internetrevolutie is er niet één van technologie, hoe interessant en futuristisch ook. Het gaat erom wat mensen doen met hun nieuwe mogelijkheden, en hoe dat de samenleving en economie beïnvloedt.
De essentie is namelijk dat de basale menselijke behoeften in principe altijd dezelfde zijn, maar dat de wijze waarop die bevredigd worden afhankelijk is van wat de technologische ontwikkelingen ons aan mogelijkheden geven, en van wat we ons economisch, sociaal en moreel kunnen veroorloven. Dat de afgelopen twintig jaar de ontwikkelingen rond pc, internet en mobiele telefoon zo snel zijn gegaan is te danken aan het feit dat die menselijke behoeften blijkbaar, door die technologie te gebruiken, zo goed konden worden bevredigd.

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.