Spring naar de content

Meelbedrijf Ranks verrast door boete NMA

In januari dit jaar sprak de NMA alleen nog een vermoeden uit over kartelvorming in de meelsector, maar sinds gisteren zijn de verdenkingen werkelijkheid geworden. De mededingingsautoriteit legt daarom de meelsector een fikse boete op van 81,6 miljoen euro. Vijftien meelproducenten uit zowel Nederland als België en Duitsland hebben volgens de NMA onderling prijsafspraken gemaakt om de concurrentie op de meelmarkt te beperken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Het meelbedrijf Ranks heeft de hoogste boete onder de Nederlandse meelbedrijven opgelegd gekregen van de NMA: 13,1 miljoen euro. In een persbericht op de website laat Ranks weten verrast te zijn door de boete. “De tegen Ranksmeel BV uitgesproken straf staat in geen enkele verhouding tot de omzet van Ranksmeel BV. Wij zijn ook meer dan verrast hierdoor, zeker gezien het feit, dat Ranksmeel BV volledig mee heeft gewerkt aan dit onderzoek,” aldus algemeen directeur Lars Buckow.

Graanproducent Meneba moet de op één na hoogste boete op tafel leggen: 9 miljoen euro. Begin deze maand won het graanbedrijf bij de Nationale Expojaarprijsgala nog de ‘Beste vakgerichte beursdeelname 2010‘. Goede beursdeelname of niet, het bedrijf zal toch zich moeten verantwoorden bij de mededingingsautoriteit. De kleine meelfabriek Krijger Molenaars komt er met een boete van 71.000 euro nog het beste vanaf.

Bij onze buren in België ligt de hoogste boete nog hoger dan die in Nederland: 22,8 miljoen euro heeft de NMA neergelegd bij het Belgische meelbedrijf Dossche. Op nummer twee staat meelproducent Ceres Gammes, met 12,9 miljoen euro. Van het lijstje met vijftien bedrijven hebben drie bedrijven hun deelname aan een kartel aan de NMA opgebiecht, te weten Meneba, het Duitse bedrijf Werhahn en Grain Millers (tevens uit Duitsland).

Onderwerpen