Spring naar de content
bron: matthias giesen

‘Toeval kan ons leven verrijken’

Hoe gaan we om met de onvoorspelbare zaken in ons bestaan? Het moderne leven probeert deze invloed te verkleinen, bijvoorbeeld door regels en protocollen. Maar volgens filosoof Jeroen Hopster kan het de moeite lonen het toeval juist te omarmen. ‘Zaken controleren en vastleggen heeft grote voordelen, maar we verliezen daardoor de ongezochte vondsten.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marieke Sjerps

Twee vrienden, Maarten en Ab, ƒmaken een stedentrip naar New York. Tijdens hun wandeling door Manhattan komt het gesprek op of ze hier iemand persoonlijk kennen. “Alleen Inge, een vroegere collega van me, die een paar jaar geleden naar New York verhuisde,” vertelt Ab. Bij een café houden ze halt om iets te drinken. Niet veel later komt er een vrouw het café binnen. Niet te geloven, het is Inge – de vroegere collega. Ze was met haar zoontje in de speeltuin hier in de buurt. Een dringend wc-bezoek bracht haar naar dit café. Wat een toeval – en waargebeurd.

Toeval bestaat niet, of toch wel? Wat is het? Welke soorten zijn er, en welke rol heeft toeval in ons leven? Filosoof Jeroen Hopster (37) schreef er het boek Toeval – Een onvoorziene filosofie over. Hij is universitair docent bij het Ethiek Instituut aan de Universiteit Utrecht.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap