Spring naar de content

Ruud Gullit is de weg kwijt

Het moet de droom zijn van elke ambitieuze voetbalcoach: eerste trainer worden van Terek Grozny uit Tsjetsjenië. Voor Ruud Gullit wordt deze droom werkelijkheid, hij mag het komende anderhalf jaar werken met sterren als Shamil Asildarov en Soslan Dzhanayev. De Amsterdammer krijgt deze kans van voorzitter Ramzan Kadyrov, tevens president van de deelstaat en liefhebber van gouden pistolen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Waar te beginnen wanneer je het hebt over een man als Ramzan Kadyrov. Regerende mafkezen heb je er genoeg in de regio, maar geen van allen maakt het zo bont als de president van Tsjetsjenië. Het is in ieder geval te hopen dat Ruud Gullit van tijgerworstelen houdt, want zo rolt Ramzan.

“Ik heb iedereen vermoord die ik moest vemoorden… Ik zal de rest van mijn leven blijven moorden.” Het was een zin uit de maidenspeech van een net aan de macht gekomen Ramzan Kadyrov. In de jaren daarna bleek hij een man van zijn woord te zijn.

Tegenstanders van Ramzan Kadyrov verdwijnen van de aardbodem of worden op klaarlichte dag doodgeschoten. Een voormalig lijfwacht van Ramzan, Umar Israilov, diende in 2006 een klacht in tegen zijn oude werkgever bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Umar Israilov beschuldigde Ramzan van grootschalige marteling en ontvoering. Drie jaar later werd de bodyguard voor zijn flat in Wenen geliquideerd.

Hoewel Ruud Gullit natuurlijk wel met gat-in-de-hand Estelle is getrouwd blijft het moeilijk te geloven dat de beste man uit financiële nood naar Tsjetsjenië afzakt. En zelfs dan nog moet er toch een betere club te vinden zijn dan Terek Grozny. De man die als voetballer alles heeft gewonnen wat er te winnen valt zit straks aan tafel met een bloeddorstige crimineel voor een evaluatiegesprek. De man die getrouwd is met Estelle gaat naar een land zonder P.C. Hooftstraat, maar met islamitische kledingvoorschriften. De man die het woord ‘Bobo’ heeft uitgevonden. De man zonder wie Nederland nooit Europees kampioen zou zijn geworden. Die man is de nieuwe hoofdtrainer van Terek Grozny. Ruud waar was je met je hoofd!