Spring naar de content

14 februari: dag van rozen, chocola en… woede!

Aanstaande maandag is het weer Valentijnsdag. U weet wel, die dag waarop u bij de supermarkt een doos Merci uit het schap rukt om moederdevrouw tevreden te houden. Valentijnsdag wordt er in Nederland wel eens van verdacht een Amerikaanse uitvinding te zijn, enkel en alleen bedoeld om de hardwerkende burger geld uit de mouw te kloppen. Maar hoe zit dat in de rest van de wereld?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

in DENEMARKEN is het net als in Nederland de gewoonte om een kaart te sturen met Valentijnsdag. Omdat het Denen zijn noemen ze dat gaekkebrev. Het idee is dat de man een grappig gedicht schrijft naar zijn stille geliefde, slechts ondertekend met stipjes die staan voor het aantal letters van zijn naam. Wanneer de begeerde dame in kwestie de naam goed raad krijgt de man als dank een paasei met Pasen… Ja, u leest het goed. Geen kus of een met zorg uitgekozen presentje. Nee, een hardgekookt ei op een dag die al overloopt van de eieren. Want zo rollen de Denen.

Japanners zijn sinds de jaren zestig langzaam enthousiast geworden voor Valentijnsdag. En zoals dat gaat met zaken waar Japanners enthousiast voor zijn, sloegen ze al snel door. Daarom zijn er in JAPAN maar liefst twee Valentijnsdagen. Eentje voor de mannen op 14 februari en een voor de vrouwen een maand later. Chocola is waar het tijdens Valentijnsdag in Japan om draait. Honmei-choco noemen ze de Valentijnschocolaatjes, wat heel romantisch waregevoelenschocola betekent. Maar wie denkt dat de Japanse vrouw klaar is met een chcoladereep voor haar geliefde, heeft het mis. Ook al haar mannelijke vrienden, kennissen en collega’s verwachten een chocolaatje. Deze heette dan ook giri-choco, wat verplichtingchocola betekent. Mocht u zich de volgende keer in Tokio afvragen waarom de plaatselijke supermarkt alleen maar chocola lijkt te verkopen ligt het daar aan. 

Hoewel de liefdesdag voortkomt uit het christelijk geloof wordt de dag door de jongere generatie in IRAN wel degelijk gevierd. Niet geheel verrassend hebben de machthebbers van Iran Valentijnsdag verboden, zoals zo veel dat leuk is, was, of wordt verboden is in Iran. Uitkomst hiervan is dat de Iraniërs in de aanloop naar de 14de februari geen hartvormige objecten mogen verkopen en het zeker niet in hun hoofd moeten halen om met zoiets verderfelijks als een rode roos over straat te lopen. Ironisch genoeg heeft de oppositie in Iran uitgerekend Valentijnsdag uitgekozen als Dag van Woede!