Spring naar de content

‘Daily Show minder slecht dan verwacht’

De kop is er af voor The Daily Show – De Nederlandse editie. Op Twitter is de stemming gemiddeld genomen licht negatief, maar wat vinden de professionele critici van de lange haren en slappe grappen van Jan Jaap?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Het leeuwendeel van de reacties is in de trant van ‘het kan beter, maar ga zo door’.  Zo ook Daniel Verheij in dagblad De Pers. Zoals het een goed criticaster betaamt, klaagt hij over de koude zaal, de houterige bankjes en het gebrek aan goede grappen bij de opwarming. Maar over de show zelf is hij vrij mild: “Maar wat niet is, kan nog komen, de Amerikaanse show draait al veertien jaar. Van der Wal en kornuiten hebben drie weken om zich te bewijzen op Comedy Central, daarna zal blijken of de grappen van de schrijvers van onder andere Dit was het nieuws geestig genoeg zijn om het project voort te zetten.” 

In hetzelfde straatje past ook Paul de Lange van Nu.nl. De show valt hem minder tegen dan verwacht en ook Jan Jaap deed het verrassend aardig. Hoe slecht ‘verrassend aardig’ is, vertelt de recensie helaas niet. Al met al ziet Paul in The Daily Show wel de potentie om uit te groeien tot Nederlands minst slechte latenightshow ooit. Wel moeten ze het nieuws volgens Paul wat actueler houden: “…er is verdomd weinig daily’s aan de show. Dinsdag ging het over een DWDD-aflevering van de vrijdag ervóór, woensdag over een DWDD-aflevering van weken geleden en donderdag over – jawel – de situatie in Egypte. Dat is geen dagelijkse nieuwsshow maken; dat is op kamelentempo achter het nieuws aan hobbelen.” 

Hans Beerekamp zegt in het NRC Handelsblad juist wél gecharmeerd te zijn van deze aanpak. Hij vergelijkt The  Daily Show dan ook met Dit was het nieuws en Heerlijk eerlijk Heertje in plaats van andere dagelijkse satirische nieuwsshows uit het verleden. Voor de rest geldt ook hier het verhaal: weinig vertrouwen in het begin, viel toch niet tegen. Voorlopig krijgt The Daily Show een plusje van Hans: “Allemaal heel verfrissend en nuttig, en soms ook bijzonder geestig gepresenteerd. Er is intelligentie en denkwerk geïnvesteerd in dit programma dat je eerder bij de publieke omroep zou verwachten.” 

Ronduit negatief is HP/De Tijd-columnist Bert van der Veer. Een glimlach kan Jan Jaap nog net ontvangen van de tv-experts, maar een hoorbare lach zit er niet in. Op cynische wijze vergelijkt Bert de show van Jan Jaap met De leugen regeert, want dat was ook een mediarubriek zonder hoorbare lach. Als slot krijgt Jon Stewart van de Amerikaanse Daily Show nog een boodschap van Bert: “De grootmeester van The Daily Show zal toch wel ondertitelde bandjes krijgen? Daar kan hij verdorie nog wat van leren. Waar ze daar in New York nog weleens geneigd zijn om een grap te laten passeren die niet noodzakelijk aansluit op de politieke koers, gingen die dekselse Hollanders daar helemaal los op hypes en andere idioterieën.”

Iemand die ook geen geluid uit zijn strot kreeg en slechts sporadisch moest glimlachen, is de Volkskrant-recensent Jean-Pierre Geelen. Hoewel hij enkele rake observaties over de media zag, was de show volgens Jean-Pierre vooral te saai en niet actueel. Maar ook Jean-Pierre wil The Daily Show niet meteen bij het grof vuil zetten en heeft nog wat tips: “Het devies: gooi die voorgekookte teksten overboord, zet de autocue uit, improviseer erop los (kwam Van der Wal niet uit de familie van de stand-up comedy?), schuw het hete nieuws en het absurde niet. En kies levendiger gasten.”

Fé Toussaint laat in Trouw weten The Daily Show niks aan te vinden, en zij kan het weten. Fé valt namelijk – in tegenstelling tot veel andere recensenten – wél in de leeftijdsgroep waar de show het van moet hebben. Helaas voor Jan Jaap irriteerde Fé zich al na luttele seconden aan zijn Jon Stewart-imitatie. Van de gemiddelde ‘niet slecht, kan beter’-houding op Twitter begrijpt ze dan ook weinig. Fé zal de show blijven volgen, maar wel onder protest: “Mijn verontwaardiging tijdelijk aan de kant schuivend heb ik me inmiddels toegelegd op het kijken van alle komende tien afleveringen. Mocht Jan Jaaps relatieve succes niet van korte duur zijn, dan wil ik straks niet binnen een intelligente discussie over de door hem besproken actualiteiten enkel kunnen mededelen dat die ene stomme uit Grey’s Anatomy weer aan het aanpappen is met de bijpersoon van Private Practice.”