Spring naar de content

Niet in Nieuwsuur en Buitenhof, wel in HP/De Tijd: de titanenstrijd der liberalen

Liberale onderonsjes zullen deze verkiezingen zeldzamer zijn dan een PVV-lid zonder strafblad. De VVD weigert pertinent het debat aan te gaan met zijn liberale zusje D66. Al drie debatten zouden om die reden zijn afgezegd. “In het campagneoverleg is besloten dat wij niet met D66 in debat willen.” HP/De Tijd wist wel een debat tussen prominente vertegenwoordigers van de partijen te regelen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Je kan het kinderachtig noemen, of laf. Misschien zelfs anti-liberaal, feit blijft dat de VVD heeft besloten dat het makkelijker scoren is in een debat met linkse partijen dan binnen de eigen liberale familie. Dit jaar dus geen fittie tussen VVD-lijsttrekker Loek Hermans en D66’er Roger van Boxtel over koopzondagen. Geen vrijzinnig gefilosofeer over waar de vrijheid ophoudt en het boerkaverbod begint. En zeker geen inhoudelijke discussie over sociaal-economische hervormingen, stel je voor.

Maar gelukkig is er nog de HP/De Tijd! Met volgende week het bewijs waarom discussiërende liberalen wel interessant en nodig zijn. Aan het woord twee denktankdenkers, respectievelijk Joris Backer van Kenniscentrum D66 en Patrick van Schie van de aan de VVD-gelieerde Teldersstichting. En dan blijkt ineens dat er binnen de VVD helemaal niet zo negatief wordt gedacht over een referendum:  

“Er moet een evenwicht zijn tussen democratie en rechtsstatelijkheid. Waar die ontbreekt, moet een rechtsstaat gebouwd worden, maar nu is het punt bereikt dat democratie in het nauw komt. Ik vind dat die verdragen uitsluitend per referendum tot stand moeten komen.”

En vindt D66 zelf dat de partij weinig verschilt met GroenLinks:

“Ik denk niet dat D66 als links gezien wordt. We zijn progressief en open-minded, en dus zeker geen onderdeel van het ouderwetse links-conservatieve blok. Er wordt wel gezien dat er overlap is tussen ons en GroenLinks.”

Het tweegesprek is volgende week woensdag te lezen in HP/De Tijd.