Spring naar de content

Carnaval is bloed en dierenmishandeling

De afgelopen dagen bevindt het gebied beneden de rivieren zich in een permanente staat van dronkenschap. Ondanks de pedofielieschandalen binnen de Rooms-Katholieke kerk gaat het RK-gedeelte der natie hossend door de straten. Mooi man, zo’n volksfeest. Maar er komt ook bloed bij kijken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Gisteren kwam in Roosendaal een verkeersregelaar om het leven nadat hij onder de wielen van een carnavalswagen terechtkwam. Het is vooralsnog onduidelijk wat hij op de wagen te zoeken had. In Boxtel stortte een vrouw van driehoog van een balkon terwijl zij naar de carnavalsoptocht stond te kijken. Zij raakte zwaargewond.

In Grevenbicht doet men aan moedwillig bloedvergieten: daar vindt het middeleeuwse ganzen-trekken plaats. Een dode gans wordt boven de weg gehangen, een ruiter te paard moet vervolgens de kop van de gans trekken. Het dier is dan al dood, de lokale dierenarts heeft het gevederde beest speciaal voor dit doel van tevoren laten inslapen.

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren is woest en heeft staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) om opheldering gevraagd.”Bent u bereid stappen te nemen om te voorkomen dat ook dit jaar een gans wordt gedood voor het ganstrekken in Grevenbicht?” wil zij van de staatssecretaris weten. Die zal snel moeten antwoorden, want de gans gaat er namelijk morgen aan.

Jo van der Sluijs van de folkloristische vereniging Gàwstrekkers Beeg heeft geen enkele consideratie met de zorgen van Thieme, ook het gebruik van een ‘kunstgans’ wijst hij af: “Dan gaat het authentieke karakter verloren en verwordt een oeroud ritueel tot een ordinair spelletje.” Van der Sluijs vindt de kritiek op het evenement verschrikkelijk en spreekt van ‘pure pesterij‘.

Onderwerpen