Spring naar de content

Jan Siebelink: ‘SGP-wethouder is bang voor de waarheid, voor zichzelf’

MET UPDATE – Dat de liefde van Jezus rare dingen met een mens kan doen, bewijst Geert Post uit Urk maar weer eens. Deze diepgelovige SGP-wethouder is namelijk een kruistocht begonnen tegen onwelgevallige literatuur. Steen des aanstoots: het werk van Jan Siebelink. De wethouder oefende druk uit op de plaatselijke bibliotheek om een bezoek van Jan ‘antichrist’ Siebelink af te gelasten zonder ooit een boek van de man te hebben gelezen. Toen de schrijver gister bij Uitgesproken EO verhaal kwam halen op Urk gaf Geert Post niet thuis. Wij belden Jan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Dag Jan Siebelink, of moet we zeggen: Dag, antichrist van Urk?
“Het heeft me allemaal wel verbaasd, Knielen op een bed violen is al meer dan vijf jaar uit! In die jaren heb ik vaak genoeg lezingen gegeven in gereformeerde gebieden, zonder één enkel probleem.” 

Gisteren was u op Urk. Nog wat gemerkt van dat u niet welkom zou zijn?
“Nee, de meeste mensen op Urk ken ik als tolerante vriendelijke mensen. Zoals je gister hebt kunnen zien staat de plaatselijke bibliotheek achter me. Alleen wethouder Geert Post wilde me duidelijk niet zien” 

Enige idee waarom Geert Post u niet wilde spreken?
“Persoonlijk denk ik dat hij bang was. Toen ik gister de beelden zag kwam de wethouder mij onwezenlijk over, niet echt strijdbaar.” 

Bang?
“Mijn interpretatie hoor, maar hij leek bang voor de waarheid, voor zichzelf, had angst voor het eindoordeel. Je moet begrijpen dat wanneer ik schrijf over het geloof van mijn vader ik ongeveer dezelfde terminologie gebruik en dezelfde gewoontes beschrijf die ook gebruikelijk zijn in de kerk van deze wethouder. Hij weet donders goed waar ik het over heb. Kortom: de kritiek komt van dichterbij huis. ” 

Wat zou er gebeuren wanneer Geert Post u werk wel zou lezen?
“Geert zou een stuk milder reageren, denk ik. Hij zou in ieder geval niet de eerste persoon uit de gereformeerde hoek zijn die bevrijding of troost haalt uit het boek. Wellicht zal hij zien dat zelfs mijn kritiek op het geloof uit liefde is geschreven en niet uit rancune naar gereformeerden.”

Raakt het u eigenlijk dat een wethouder u niet in zijn dorp wil?
“Het voelt toch wel vreemd, omdat het dezelfde soort mensen zijn als mijn vader. Als die nog had geleefd, dan had hij mijn boek direct terzijde geschoven als satans werk.” 

Moeten we nu eigenlijk heel boos zijn op zo’n censurerende wethouder?
“Ja, nee, ja. Ach, ergens past het ook wel bij Nederland en de SGP hoort ook wel bij Urk. Wanneer je het dorp binnenkomt en je ziet al die mooie kerkjes, dan roept dat wel een speciale sfeer op. En nogmaals: de meeste Urkers begrijpen ook niet waar de wethouder zich mee bemoeit. Mijn boeken zijn constant uitgeleend in Urk, dus laten we de hype ook niet groter maken dan ze is.” 

Al zin in om op 23 maart opnieuw naar Urk te gaan?
“Ik ga er na dit alles met meer plezier naar toe dan eerst. Bovendien heb ik een goed visrestaurant gevonden. Ik verwacht gewoon een goede avond.”

UPDATE, 18.56 uur – Wethouder Post wil graag alsnog in gesprek met Siebelink. “Maar dan wel inhoudelijk. Daarvoor moet ik eerst het boek gelezen hebben.”