Spring naar de content

Hero Brinkman: ‘PVV-fractie is het eens met SGP over abortus’

Het merendeel van de PVV-fractie voelt zich thuis bij de standpunten van de SGP over abortus. Deze opmerkelijke uitspraak doet Hero Brinkman in het tijdschrift In Contact van de SGP-jongeren. “Het gevoel dat de SGP heeft, is al in overgrote meerderheid aanwezig in de fractie.” Plus: Brinkman is geen alcoholist.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

De PVV worstelt al enige tijd met abortus. PVV-Kamerlid Karen Gerbrands kwam vorige maand in opspraak over haar abortusstandpunt. Volgens haar moet het niet langer de vrouw zelf zijn die bepaalt of er abortus nodig is, maar haar arts. Gerbrands vindt dat de beroepsgroep criteria moet formuleren op basis waarvan abortus mag. Vervolgens werd die uitspraak weer teruggedraaid: de PVV heeft nog geen officieel standpunt over abortus.

Hoewel Brinkman zich niet wil uitlaten over het abortusstandpunt binnen zijn fractie, laat hij blijken dat een meerderheid van de PVV’ers een conservatief standpunt inneemt. “Het gevoel dat de SGP heeft, is al
in overgrote meerderheid aanwezig in de fractie. (–) Het zou een rol kunnen gaan spelen als opeens een meerderheid van de fractieleden een buitengewoon liberaal standpunt zou gaan huldigen. Dat verwacht ik echter niet.” De SGP zegt over abortus onder meer: “De bescherming van het leven moet ook voor ongeborenen in de Grondwet worden vastgelegd.”

Ook het drankgebruik van Brinkman komt ter sprake. Zei hij vorig jaar nog tegen HP/De Tijd geen ‘klassieke alcoholist‘ te zijn, nu blijkt hij überhaupt nooit alcoholist te zijn geweest. Naar eigen zeggen was de bekentenis over alcoholisme onder druk afgelegd. “Geert had natuurlijk gehoopt dat de storm over zou waaien. Vervolgens moest ik door het stof en nadrukkelijk zeggen dat ik een alcoholprobleem had, maar ik had helemaal geen drankprobleem. Ik ben geen alcoholist! Ik was bang dat ze mij uit de fractie zouden gooien, dus heb ik dat maar gezegd als een excuustruc.”

Het hele interview (PDF) vindt u hier. Let ook op Brinkmans idee voor onbemande bommenwerpers. “We moeten onze intelligence goed op peil houden. En goede onbemande bommenwerpers gaan ontwikkelen. Daarmee vliegen we ééns in de zes maanden over Afghanistan en zijn we mooi van die trainingsvelden af. Het kost bijna niets en als die vliegtuigen in Nederland gemaakt worden, kun je gelijk goed investeren in je eigen vliegtuigindustrie!”