Spring naar de content

Salarisverlaging Paul Witteman was niet zijn eigen idee

Paul Witteman (64) verdient tegenwoordig een salaris ónder de Balkenendenorm, zo onthulde hij afgelopen weekeinde in De Telegraaf. Verrassend nieuws. Maar het interview riep meer vragen op dan het beantwoordde. Want wiens idee was het zijn salaris te verlagen van naar verluidt drie ton naar 181.000 euro? En krijgt hij, als hij in oktober 65 wordt, met AOW en pensioen niet weer gewoon hetzelfde? We namen contact op met de Haarlemmer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Volgens Witteman kwam het idee van de salarisverlaging van de VARA. “Het contract moest vernieuwd. Ik wilde graag een contract voor meerdere jaren, maar begreep dat voor een dergelijk lange periode de hoogte van mijn huidige salaris niet kon worden gegarandeerd. Zo kwam iemand, ik denk mijn directeur of iemand van de NPO, op een vierjarig contract volgens de Balkenendenorm.” Naast zijn werkzaamheden bij het actualiteitenprogramma Pauw & Witteman verdient Witteman nog eens 250 euro per week (12.000 per jaar) met zijn column in de VARAGids.

Witteman sloot het contract tot in 2015, het jaar waarin hij 69 wordt. Of hij al die jaren P&W blijft presenteren, is maar de vraag. “Nog minstens één seizoen,” bevestigt hij. “Waarschijnlijk langer, maar daarover praten we pas aan het einde van het jaar.” Wittemans collega annex vriend Jan Tromp zei afgelopen vrijdag nog dat P&W juist binnenkort aan zijn laatste seizoen begint wegens ‘beste tijd gehad‘.

En dan is er nog de vraag of Witteman, die vanaf zijn 65ste AOW en pensioen krijgt, er eigenlijk wel op achteruit gaat? Daarover is hij stellig: ja zeker wel. “Mijn pensioen stelt niet zo veel voor omdat ik contractant ben en geen pensioenopbouw via de VARA kon continueren. Nee, het komt niet in de buurt.”