Spring naar de content

In de regen met Geert & Gerda. ‘Bill Clintons charisma is verbluffend’

Daar stond ie dan, [[popup file=”2011-05/schermafbeelding-2011-05-30-om-10.40.57-am.png” description=”tussen Wiegel en Wennemars” alt=” ” align=”inline” ]]: HP/De Tijd-journalist Ivo van Woerden mocht afgelopen weekend spreken bij de Conventie van Achlum. Net als Bill Clinton. Hier is zijn relaas. “De kenmerkende haardos van Geert Mak is zwaar van het regenwater. Eigenlijk is alleen Thomas von der Dunk droog – maar die draagt dan ook een leren motorpak.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ivo van Woerden

Er hangt een regendruppel aan de neus van Sesamstraat-coryfee Gerda Havertong. Ze trekt haar doorzichtige poncho verder over haar hoofd. De kleurige doek die ze voor deze gelegenheid heeft opgedaan, wordt geplet door het plastic.

Het is zaterdag 28 mei en Havertong zit samen met een keur aan gastsprekers op de voorste rijen voor de Zwaan, een open podium op de conventie van Achlum. Voormalig Minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders is er ook. Hij heeft geen poncho kunnen bemachtigen, dus is zijn pak nat. “Hé Gerda!” roept Koenders. ‘Wat zie je er goed uit!’”Havertong lacht haar aanstekelijk lach, al horen we er ook een beetje kiespijn in.
Zo meteen komt voormalig president van de Verenigde Staten Bill Clinton een key note speach houden. De hele dag had het al flink gewaaid op deze bijeenkomst in het Friese dorpje waar 200 jaar geleden zorgverzekeraar Achmea is opgericht. Kosten noch moeste zijn gespaard: Honderdvijftig sprekers en tweeduizend genodigden hebben er daarom van gedachten gewisseld over de toekomst en over solidariteit. Door de komst van Clinton is Achlum hermetisch afgesloten.

En nu, vlak voordat het goed beveiligde Friese veld een van de bekendste wereldleiders mag verwelkomen, stormt het op de conventie van Achlum. Er is een run op Achmea-poncho’s en Achmea-paraplu’s. Er is sprake van het verplaatsen van Clinton naar een van de overdekte tenten bij het Kaatsveld. Maar die blijken, zo gonst het in de oude kerk en in sommige boerderijen, niet goed beveiligd te kunnen worden op mogelijke aanslagen.

De vraag is of Clinton genoeg starpower heeft om de bezoekers en sprekers van deze conventie in de zeikregen te laten staan om naar hem te luisteren. Dat heeft hij. Daarom hangt er nu ook een regendruppel aan de neus van Erben Wennemars en is de kenmerkende haardos van Geert Mak zwaar van het regenwater. Eigenlijk is alleen Thomas von der Dunk droog – maar die draagt dan ook een leren motorpak.

Dan komt Clinton op. Gerda Havertong houdt even haar adem in en Bert Koenders filmt alles met zijn iPhone. Clinton leunt een beetje op het katheder en zet sommige woorden kracht bij met een stevig handgebaar. Zijn charisma is verbluffend. Hij zegt: “I love the Netherlands.” Hij zegt: “Wees solidair”. En hij grapt dat als hij zelf solidair was, hij ons allemaal op het podium zou vragen om uit de regen te kunnen blijven.

Als Clinton is uitgesproken staat Gerda Havertong op en speert naar de uitgang. Op zoek naar warmte op de conventie van Achlum.

Eerder dit jaar werd Ivo van Woerden genomineerd voor een Tegel voor zijn boek ‘Undercover in de ouderenzorg‘.

Onderwerpen